Xuchang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Xuchang
Stadsprefectuur in de Volksrepubliek China Vlag van China
Xuchang (China)
Xuchang
Situering
Provincie (zìzhìqū) Henan
Coördinaten 34° 2′ NB, 113° 49′ OL
Naam (taal-varianten)
Vereenvoudigd Chinees 许昌
Traditioneel Chinees 許昌
Hanyu pinyin Xǔchāng
Algemeen
Oppervlakte 4.977 km²
Inwoners
(2004)
4.450.000
Website xuchang.gov.cn
Detailkaart
Kaart van Xuchang
Portaal  Portaalicoon   China

Xuchang is een stad in China. Gedurende de laatste periode van de Han-dynastie (196-220) was het de hoofdstad van het Chinese Keizerrijk. Daarna was het voor korte tijd de hoofdstad van het Wei-rijk.

Korte geschiedenis als hoofdstad
In 196 kwam de Han-keizer Xian terug naar Luoyang, toen de hoofdstad van China. Echter, deze lag in puin na een verwoestende brand die door Dong Zhuo zou zijn aangestoken. De keizer vroeg de krijgsheer Cao Cao om hem te beschermen, waar deze graag toe bereid was. Een adviseur van Cao Cao stelde voor de hoofdstad (voorlopig) te verplaatsen naar Xuchang, dat in veiliger en vruchtbaarder gebied lag.

Cao Cao werd eerste minister van Han en gebruikte de keizer in zijn voordeel, want zo wist hij veel van zijn daden te rechtvaardigen. Met Xuchang als machtscentrum begon hij zijn rijk op te bouwen. Hij heeft echter nooit gedurfd de keizer af te zetten.

Toen Cao Cao overleed in 220, volgde zijn zoon Cao Pi hem op. Vlak daarna zou volgens de overlevering een groep astrologen uit sterrenstudies hebben opgemaakt dat de Han-dynastie zou eindigen en er een 'Wei-rijk' zou ontstaan. De boodschap was: Wei zal in Xuchang de abdicatie van Han ontvangen. Cao Pi besloot hierop keizer Xian tot aftreden te dwingen en zelf de troon te bestijgen. Xuchang werd de hoofdstad van het Wei-koninkrijk.

Lang duurde dat echter niet. Cao Pi zag spoken in zijn dromen en in zijn paleis was het onrustig. Daarop besloot hij de hoofdstad terug te verplaatsen naar Luoyang, wat zoals daarvoor weer het machtscentrum werd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • [1]Romance of the Three Kingdoms: hoofdstuk 80, door Luo Guanzhong, 17e eeuw.
Zie de categorie Xuchang van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.