Yutz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yutz
Jeutz
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Yutz
Yutz (Frankrijk)
Yutz
Situering
Regio Grand Est
Departement Moselle (57)
Arrondissement Thionville
Kanton Yutz
Coördinaten 49° 22′ NB, 6° 11′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,97 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
17.401[1]
(1.246 inw./km²)
Hoogte 147 - 217 m
Overig
Postcode 59173
INSEE-code 57757
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Yutz (Duits: Jeutz) is een gemeente in het Franse departement Moselle (regio Grand Est). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Thionville, en is kantonhoofdplaats. De gemeente telde 17.401 inwoners op 1 januari 2021.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente is ontstaan op 1 januari 1971 door de fusie van Basse-Yutz en Haute-Yutz.[2] Op het grondgebied van de gemeente stonden van oudsher drie dorpen: Macquenom, Basse-Yutz en Haute-Yutz. Al in de 18e eeuw groeiden de dorpen van Macquenom en Basse-Yutz samen. Toen werd ook een kanaal gegraven evenwijdig aan de Moezel. Aan de oostkant van dat kanaal, nabij Haute-Yutz kwam een vestingwerk om de stad Thionville te beschermen (double couronné de Thionville). In 1815 werd overgegaan tot de volledige afbraak van het dorp Haute-Yutz omdat dit te dicht tegen het vestingwerk lag. Enkel een stenen kruis herinnert aan het oude dorp van Haute-Yutz. Het dorp werd langsheen de Moezel heropgebouwd.

Er kwamen een atelier van de SNCF en wijken met arbeiderswoningen. Hierdoor groeiden Basse-Yutz en Haute-Yutz naar elkaar toe. Er kwam ook een vliegveld, dat intussen verdwenen is en op de plaats daarvan zijn nieuwbouwwijken gebouwd.[3]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Yutz bedroeg op 1 januari 2021 13,97 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 1.245,6 inwoners per km².

De gemeente ligt in een bocht van de Moezel ten oosten van Thionville, waarmee het een stedelijke agglomeratie vormt. De westgrens van de gemeente wordt gevormd door de Moezel, behalve ter hoogte van het oude vestingwerk dat op het grondgebied van Thionville ligt.

De autosnelweg A31 loopt door de gemeente.

De onderstaande kaart toont de ligging van Yutz met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Yutz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.