Sneeuwbes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sneeuwbes
Sneeuwbes
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Dipsacales
Familie:Caprifoliaceae (Kamperfoeliefamilie)
Geslacht:Symphoricarpos
Soort
Symphoricarpos albus
(L.) S.F.Blake (1914)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Sneeuwbes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De sneeuwbes (Symphoricarpos albus) is een struik, die behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De plant komt van nature voor in Noord-Amerika. Hij wordt in noordwest Europa veel aangeplant in parken, plantsoenen en tuinen. De soort weet zich met zijn worteluitlopers gemakkelijk uit te breiden en kan zo de aanwezige inheemse ondergroei verdringen. De sneeuwbes is daarom te beschouwen als een invasieve exoot. De bessen zijn giftig doordat ze saponinen bevatten.

De struik wordt tot 1,5 m hoog en vormt worteluitlopers. De aan de onderkant blauwgroene ronde tot elliptische bladeren zijn 3-7 cm lang. De bloei is van juni tot september, de bloemkleuren zijn roz en wit. De bloeiwijze is een aar. De vrucht is een witte, 1-1,5 cm grote bes.

De sneeuwbes komt voor in de volgende plantenassociaties: Slangenkruid-associatie, Zevenblad-associatie, Associatie van Sleedoorn en Eenstijlige meidoorn, Beuken-Zomereikenbos, Abelen-Iepenbos, Essen-Iepenbos. Meidoorn-Berkenbos en Vogelkers-Essenbos.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]