Naar inhoud springen

Casablanca (stad): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Jeroen (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 81.164.37.23 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Zonneschijn
Mirgo (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 40: Regel 40:


De activiteiten van de Casablanca en Mohammedia havens zorgen voor 55% van de Marokkaanse internationale handel.
De activiteiten van de Casablanca en Mohammedia havens zorgen voor 55% van de Marokkaanse internationale handel.
51% van personenvervoer in Marokko gaat via Casablanca [[Mohammed V International Airport]].
48% van personenvervoer in Marokko gaat via Casablanca [[Mohammed V International Airport]]<ref>[http://www.onda.ma/NR/rdonlyres/A47CF166-50FD-4997-A9BC-A5B6F278D34E/937/tabborstattrafcomer1.PDF resultaten vliegstromen luchthavens in Marokko]</ref>.(2007)


==Bevolking==
==Bevolking==

Versie van 19 okt 2008 20:43

Casablanca
Plaats in Marokko Vlag van Marokko
Casablanca (Marokko)
Casablanca
Situering
Regio Grand Casablanca
Provincie Casablanca
Coördinaten 33° 32′ NB, 7° 35′ WL
Algemeen
Inwoners
(2004[1])
2.933.684
Website Officiële website
Foto's
Moskee Hassan II
Moskee Hassan II
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Casablanca (Amazigh: Anfa, Arabisch: الدار البيضاء ed-Dar el-Beida) is een stad in het westen van Marokko. De stad valt bijna samen met de gelijknamige prefectuur Casablanca, onderdeel van de regio Grand Casablanca. De stad Casablanca heeft officieel 2.933.684 inwoners en de agglomeratie 3.631.061 inwoners (beide 2004[1]) en is daarmee de grootste stad van Marokko en de belangrijkste haven van het land, gelegen aan de Atlantische Oceaan.

Geschiedenis

Op of nabij het huidige Casablanca lag voorheen de nederzetting Anfa, waarschijnlijk al sinds de tijd van Carthago. Omdat Anfa een broeinest van piraten was, vernietigden de Portugezen de stad in 1468. In 1515 herbouwden de Portugezen de stad onder de naam "Casa Branca". De Portugezen bleven tot 1755, toen ze na een aardbeving de stad verlieten. Het werd door sultan Sidi Mohammed Ben Abdallah herbouwd als Dar el-Beida. De Spanjaarden kregen het recht er een commercieel centrum te stichten, en gaven het zijn huidige naam.

Toch was het pas na de Franse kolonisatie vanaf 1912 dat Casablanca andere Marokkaanse steden als Fez en Marrakesh overvleugelde: Rabat werd hoofdstad, en de as Rabat-Casablanca werd sterk ontwikkeld. Casablanca werd de belangrijkste handelsstad van het land en de belangrijkste plaats voor Europese vestiging.

In januari 1943 werd in Casablanca de Conferentie van Casablanca gehouden, een belangrijke conferentie, waarin Franklin Delano Roosevelt en Winston Churchill afspraken dat slechts de volledige overgave van nazi-Duitsland als einde van de Tweede Wereldoorlog zou worden geaccepteerd.

Op 16 mei 2003 vonden in Casablanca terroristische aanslagen plaats, waarbij 45 mensen omkwamen.

Op 26 april 2008 komen door een brand in een matrassenfabriek 55 mensen om. De werknemers konden veelal niet ontsnappen aan de brand. De fabriek was beveiligd tegen diefstal van binnenuit.

Economie

De Groter-Casablanca regio wordt gezien als de locomotief van de ontwikkeling van de Marokkaanse economie. Het is verantwoordelijk voor 39% van de nationale productie en 60% van de industriële werkkracht. De regio verbruikt 35% van de nationale elektriciteitsproductie. Met 86 miljard MAD, zorgt de regio voor 54% van de industriële productie. 41% van het lands industriële export komt van van de Groter-Casablanca regio. 30% van de Marokkaanse banksector bevindt zich in Casablanca. Sinds tientallen jaren heeft Casablanca zich ontwikkeld tot een grotere wereldstad. Dat heeft zij onder andere te danken aan de bouw van vele kantoorgebouwen en een grotere haven.

De activiteiten van de Casablanca en Mohammedia havens zorgen voor 55% van de Marokkaanse internationale handel. 48% van personenvervoer in Marokko gaat via Casablanca Mohammed V International Airport[2].(2007)

Bevolking

De bevolking van Groot-Casablanca wordt geschat op 4 miljoen(2007). 98% daarvan woont in stedelijke gebieden. 25% is onder 15 jaar en 8,7% is over 60 jaar. De bevolking van de stad is zo'n 12% van de totale bevolking van Marokko. Groot-Casablanca is ook het grootste urbane gebied in de Maghreb.

Transport

Omdat Casablanca de economische hoofdstad van Marokko is (en Rabat de bestuurlijke en regeringshoofdstad) zijn de verbindingen van en naar Casablanca prima.

Wegen

Casablanca is gelegen aan of vormt het begin- of eindpunt van vele autosnelwegen (meestal tolwegen naar bijvoorbeeld:

Spoor

Tevens is het een knooppunt in het spoornet en heeft meerdere stations:

en ook onderstaand station van het Vliegveld kan je bij Casablanca rekenen en biedt rechtstreekse verbindingen met:

Lucht

Het belangrijkste vliegveld van Marokko is Mohammed V International Airport bij Casablanca

Zee/haven

Casablanca is één van de belangrijkste zeehavens van Marokko

Stedenbanden

Geboren in Casablanca