Naar inhoud springen

Fatima Elatik: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Linkonderhoud
k "vlak bij" zijn hier twee woorden (zie verzoekpagina bots), replaced: vlakbij → vlak bij met AWB
Regel 22: Regel 22:


==Levensloop==
==Levensloop==
Fatima Elatik is geboren en getogen in Amsterdam. Haar vader vertrok in de jaren zestig naar Europa om te werken, eerst in Frankrijk en later in Nederland. In 1971 kwam ook de moeder met hun twee zoons naar Nederland. Fatima is geboren in [[Amsterdam-Oost]], vlakbij de [[Dappermarkt]]. Daarna verhuisde de familie naar de Rivierenbuurt, waar Fatima in gezinsverband is opgegroeid. Haar broers zijn zes en twaalf jaar ouder.
Fatima Elatik is geboren en getogen in Amsterdam. Haar vader vertrok in de jaren zestig naar Europa om te werken, eerst in Frankrijk en later in Nederland. In 1971 kwam ook de moeder met hun twee zoons naar Nederland. Fatima is geboren in [[Amsterdam-Oost]], vlak bij de [[Dappermarkt]]. Daarna verhuisde de familie naar de Rivierenbuurt, waar Fatima in gezinsverband is opgegroeid. Haar broers zijn zes en twaalf jaar ouder.
Na de middelbare school rondde Elatik de HBO lerarenopleiding biologie af in 1996. Zij studeerde een jaar onderwijskunde. Na haar studie werkte ze als projectmedewerker Grote Stedenbeleid in Rotterdam (1996-1998), als beleidsadviseur bij het kabinet van burgemeester [[Schelto Patijn]] van Amsterdam (1997-1998) en als beleidsmedewerker allochtone jeugdcriminaliteit bij het [[Ministerie van Justitie]] in Den Haag (1998-2001).
Na de middelbare school rondde Elatik de HBO lerarenopleiding biologie af in 1996. Zij studeerde een jaar onderwijskunde. Na haar studie werkte ze als projectmedewerker Grote Stedenbeleid in Rotterdam (1996-1998), als beleidsadviseur bij het kabinet van burgemeester [[Schelto Patijn]] van Amsterdam (1997-1998) en als beleidsmedewerker allochtone jeugdcriminaliteit bij het [[Ministerie van Justitie]] in Den Haag (1998-2001).


===Politieke carrière===
===Politieke carrière===
Inmiddels was ze in 1998 aangetreden als raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam. In 2002 werd ze stadsdeelwethouder Onderwijs, Jeugdbeleid, Sport, Vrouwen-empowerment en het Grote Stedenbeleid in stadsdeel Zeeburg. Vanaf januari 2009 is ze daar stadsdeelvoorzitter met de [[Portefeuille (taak)|portefeuille]] openbare orde en veiligheid, onderwijs, jeugd en sport.<ref>[http://www.intermediair.nl/carriere/een-baan-vinden/beroepen-functies/fatima-elatik-wil-wel-minister-worden Artikel van Intermediair over de loopbaan van Fatima Elatik]</ref>
Inmiddels was ze in 1998 aangetreden als raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam. In 2002 werd ze stadsdeelwethouder Onderwijs, Jeugdbeleid, Sport, Vrouwen-empowerment en het Grote Stedenbeleid in stadsdeel Zeeburg. Vanaf januari 2009 is ze daar stadsdeelvoorzitter met de [[Portefeuille (taak)|portefeuille]] openbare orde en veiligheid, onderwijs, jeugd en sport.<ref>[http://www.intermediair.nl/carrière/een-baan-vinden/beroepen-functies/fatima-elatik-wil-wel-minister-worden Artikel van Intermediair over de loopbaan van Fatima Elatik]</ref>


Fatima Elatik was lijsttrekker van de Partij van de Arbeid voor de stadsdeelraadsverkiezingen van 3 maart 2010 voor het stadsdeel [[Amsterdam-Oost|Oost]]. Dit nieuwe stadsdeel ontstond uit de fusie van de stadsdelen [[Zeeburg]] en [[Oost-Watergraafsmeer]].
Fatima Elatik was lijsttrekker van de Partij van de Arbeid voor de stadsdeelraadsverkiezingen van 3 maart 2010 voor het stadsdeel [[Amsterdam-Oost|Oost]]. Dit nieuwe stadsdeel ontstond uit de fusie van de stadsdelen [[Zeeburg]] en [[Oost-Watergraafsmeer]].

Versie van 27 jul 2014 12:23

Fatima Elatik
Fatima Elatik bij de Gay Pride Parade Amsterdam, 2011
Algemeen
Volledige naam Fatima Elatik
Geboren 6 juni 1973
Partij PvdA
Functies
Gemeenteraadslid PvdA
2002-2008 Stadsdeelwethouder Zeeburg
2009-2010 Voorzitter stadsdeel Oost
2010-heden Voorzitter stadsdeel Oost
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Fatima Elatik (Amsterdam, 6 juni 1973) is een Nederlandse politica van de Partij van de Arbeid. Elatik is van Marokkaanse afkomst. Ze was van 1 januari 2009 tot 4 oktober 2010 namens de PvdA stadsdeelvoorzitter in de Amsterdamse stadsdeel Zeeburg, dat in die periode fuseerde tot stadsdeel Oost.[1] Elatik trad op 4 oktober 2010 af na verschillende financiële schandalen waarbij zij als stadsdeelvoorzitter betrokken was[2]. Op 23 november werd ze echter weer herbenoemd.

Levensloop

Fatima Elatik is geboren en getogen in Amsterdam. Haar vader vertrok in de jaren zestig naar Europa om te werken, eerst in Frankrijk en later in Nederland. In 1971 kwam ook de moeder met hun twee zoons naar Nederland. Fatima is geboren in Amsterdam-Oost, vlak bij de Dappermarkt. Daarna verhuisde de familie naar de Rivierenbuurt, waar Fatima in gezinsverband is opgegroeid. Haar broers zijn zes en twaalf jaar ouder. Na de middelbare school rondde Elatik de HBO lerarenopleiding biologie af in 1996. Zij studeerde een jaar onderwijskunde. Na haar studie werkte ze als projectmedewerker Grote Stedenbeleid in Rotterdam (1996-1998), als beleidsadviseur bij het kabinet van burgemeester Schelto Patijn van Amsterdam (1997-1998) en als beleidsmedewerker allochtone jeugdcriminaliteit bij het Ministerie van Justitie in Den Haag (1998-2001).

Politieke carrière

Inmiddels was ze in 1998 aangetreden als raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van Amsterdam. In 2002 werd ze stadsdeelwethouder Onderwijs, Jeugdbeleid, Sport, Vrouwen-empowerment en het Grote Stedenbeleid in stadsdeel Zeeburg. Vanaf januari 2009 is ze daar stadsdeelvoorzitter met de portefeuille openbare orde en veiligheid, onderwijs, jeugd en sport.[3]

Fatima Elatik was lijsttrekker van de Partij van de Arbeid voor de stadsdeelraadsverkiezingen van 3 maart 2010 voor het stadsdeel Oost. Dit nieuwe stadsdeel ontstond uit de fusie van de stadsdelen Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer.

Aftreden en herbenoeming

Nadat bleek dat een feitenrelaas van Elatik over een ernstig financieel debacle bij muziekcentrum MuzyQ de ernst van de feiten verdoezelde trok de fractie van de PvdA zich terug uit de coalitie. Elatik werd hierdoor tot opstappen gedwongen[2][4]. Het debacle draaide om muziekcentrum MuzyQ dat niet aan de verplichtingen kon voldoen en zo kon de bank de garantie in een keer opeisen. Hierop besloot de deelraad om het pand aan te kopen[5]. Naast deze kwestie speelde ook mee dat het bestuur van het stadsdeel een dure boot huurde tijdens Sail - waarbij Elatik bekende de raad niet goed te hebben ingelicht.

Door het uitblijven van haar ontslagbrief bleef Elatik op de loonlijst staan terwijl ze feitelijk niet meer werkzaam was voor het stadsdeel. Na het indienen van het ontslag had ze recht op wachtgeld, ter hoogte van 80% van haar voormalige salaris.[6]

Herbenoeming als stadsdeelvoorzitter

Op 23 november werd Elatik weer herbenoemd als stadsdeelvoorzitter. Door de oppositie werd zij bij deze herbenoeming bekritiseerd vanwege haar declaratie van een taxi naar Nijmegen terwijl ze ook al een dienstauto heeft[7].

Nevenfuncties

Elatik is bestuurslid voor theaterproject The Female Factory, het Joods-Marokkaans Netwerk Amsterdam en stichting Giving Back, die scholieren met een allochtone achtergrond ondersteunt bij hun studie en carrière in het bedrijfsleven.

Landelijke bekendheid

Fatima Elatik kreeg landelijke bekendheid[bron?] als Amsterdamse PvdA-politica in de zomer van 2000. In het VARA programma Het zwarte schaap werd Elatik als criticaster opgevoerd van de wijze waarop Theo van Gogh discussies over Islam- en integratiethema’s aanzwengelde. Daarnaast verkreeg ze in 2001 veel landelijke bekendheid toen ze de afgelasting van de opera Aïsja en de vrouwen van Medina steunde omdat ze vond dat de vrijheid van meningsuiting te ver was doorgeschoten [8]. Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 plaatste Van Gogh een advertentie op de voorpagina van het Parool met de tekst Waarom zou een toneelstuk niet verboden mogen worden? Stem Fatima Elatik, stem PVDA!.

De ‘vete’ tussen Elatik en Van Gogh werd door veel landelijke media opgepikt.

Op 29 januari 2010 gaf Elatik de 13e Burgemeester Dales Lezing in het stadhuis van Nijmegen. Later raakte ze ook in opspraak, doordat Elatik een taxirit van Amsterdam naar de lezing in Nijmegen en terug declareerde. Deze rit kostte € 450, terwijl ze ook al een dienstauto van het stadsdeel had.[9]

Verder kwam Elatik ook in opspraak toen ze voor het stadsdeel een boot huurde voor € 35.000 om deel te nemen aan het maritieme evenement Sail. De bestuurders waren ook welkom geweest op de veel goedkopere boot van de gemeente Amsterdam.