Naar inhoud springen

Stedenbaan: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
+Nederland, link, sp
Llacroix (overleg | bijdragen)
Update naar situatie juli 2014
Regel 1: Regel 1:
'''StedenbaanPlus''' (voorheen '''Stedenbaan''') is een programma voor [[hoogwaardig openbaar vervoer]] in het zuidelijk deel van de Nederlandse [[Randstad (gebied)|Randstad]]. De ruggengraat van het netwerk zal worden gevormd door de spoorlijnen [[Heemstede (Noord-Holland)|Heemstede]]-[[Aerdenhout]]/[[Hoofddorp]]-[[Dordrecht (Nederland)|Dordrecht]], [[Den Haag]]-[[Gouda]] en [[Rotterdam]]-Gouda, waarop zes maal per uur een [[Sprinter (treinsoort)|Sprinter]] zal gaan rijden. Aansluitend hierop zal het project aangevuld worden met busvervoer en mogelijk [[tram]]s, [[Metro (vervoermiddel)|metro's]] of [[lightrail]]concepten.<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/content/stedenbaanplus StedenbaanPlus]</ref>


'''Stedenbaan''' is een programma voor [[hoogwaardig openbaar vervoer]] in het zuidelijk deel van de Nederlandse [[Randstad (gebied)|Randstad]]. De ruggengraat van het netwerk zal worden gevormd door de spoorlijnen [[Heemstede (Noord-Holland)|Heemstede]]-[[Aerdenhout]]/[[Hoofddorp]]-[[Dordrecht (Nederland)|Dordrecht]], [[Den Haag]]-[[Gouda]] en [[Rotterdam]]-Gouda. Voor de lijnen Leiden - Den Haag Centraal en Dordrecht - Den Haag Centraal is de ambities dat in 2020 spoorboekloos (=zes maal per uur) een [[Sprinter (treinsoort)|Sprinter]] rijdt.
Om StedenbaanPlus te realiseren staat de opening van een aantal nieuwe stations op de planning. Momenteel is sprake van een [[station BleiZo]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/bleizo Station Bleizo op de website van StedenbaanPlus]</ref>, een [[station Dordrecht Leerpark]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/dordrecht_leerpark Station Dordrecht Leerpark op de website van StedenbaanPlus]</ref>, een [[station Gouda Gouweknoop]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/gouweknoop Station Gouda Gouweknoop op de website van StedenbaanPlus]</ref>, een [[station Rotterdam Stadionpark]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/rotterdam_stadionpark Station Rotterdam Stadionpark op de website van StedenbaanPlus]</ref> en een [[station Schiedam Kethel]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/schiedam_kethel Station Schiedam Kethel op de website van StedenbaanPlus]</ref>. Rondom de stations zou de woning- en kantorenbouw in dit deel van de Randstad moeten worden geconcentreerd.

Stedenbaan moet bijdragen aan de versterking van de Zuidelijke Randstad als metropolitaan stedelijk gebied door in het stedelijke deel van Zuid-Holland spoorboekloos openbaar vervoer aan te bieden in combinatie met een hoogwaardige kwaliteit van de keten (openbaar vervoer, fiets, P+R, reisinformatie) en van de stations en de stationsomgevingen. Onderdeel van de verbetering van de stationsomgevingen is het verbeteren van de kwaliteit door middel van transformatie en ontwikkeling van bij de locatie passende ruimtelijke programma's. Met deze samenhangende aanpak wordt bereikt dat de business case ontstaat voor NS om spoorboekloos Sprinters te kunnen rijden, hetgeen weer leidt tot een grotere aantrekkelijkheid van de stations en de stationsomgevingen als ontwikkellocatie.

De samenwerkingspartners in het programma Stedenbaan zijn [http://www.pzh.nl/ de provincie Zuid-Holland], [http://www.denhaag.nl de steden Den Haag] en [http://www.rotterdam.nl Rotterdam] en de regio's [http://www.haaglanden.nl Stadsgewest Haaglanden], [http://stadsregio.nl/ stadsregio Rotterdam], [http://www.drechtsteden.nl/ Drechtsteden], [http://www.hollandrijnland.net/ Holland-Rijnland] en [http://www.ismh.nl/ Midden-Holland] en de spoorpartijen [http://www.ns.nl NS] en [http://www.prorail.nl ProRail]. Het programma Stedenbaan wordt bestuurlijk aangestuurd door het Bestuurlijk Platform Stedenbaan onder voorzitterschap van [[Arno Brok]], de burgemeester van Dordrecht en voorzitter van Drechsteden. Het programma wordt ambtelijk ondersteund door een programmacoordinator vanuit het [http://www.zuidvleugel.nl Zuidvleugelbureau] en draait vooral op inzet vanuit de samenwerkingspartners zelf. Tot 1 januari 2014 heette het programma [http://www.stedenbaanplus.nl StedenbaanPlus] en werd het ondersteund vanuit een separaat programmabureau. Tijdens een evaluatie is geconcludeerd dat de tijd rijp was om de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en uitvoering van Stedenbaan meer bij de partners te leggen. De programmacoordinator heeft nu een ondersteunende rol, en is er voor verantwoordelijk dat jaarlijks een Stedenbaanmonitor wordt gepresenteerd en dat bij minimaal 5 stations alliantiegesprekken worden georganiseerd om samen met belanghebbenden in de stationsomgevingen tot een betere kwaliteit van het station en de omgeving te komen. In 2013 zijn alliantiegesprekken georganiseerd bij de stations [[Gouda]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/gouda Station Gouda op de website van StedenbaanPlus]</ref>, [[Den Haag Laan van NOI]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/den-haag-laan-van-noi Station Den Haag Laan van NOI op de website van StedenbaanPlus]</ref> en [[Delft Zuid]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/delft-zuid Station Delft Zuid op de website van StedenbaanPlus]</ref>. De volgende ronde alliantiegesprekken is in voorbereiding.

Als onderdeel van het programma staat de opening van een aantal nieuwe stations op de planning. Inmiddels is overeenstemming tussen de regio, het Rijk en NS bereikt over de opening van [[station BleiZo]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/bleizo Station Bleizo op de website van StedenbaanPlus]</ref>. Naar verwachting wordt station Bleizo eind 2018 geopend. Daarnaast wordt besluitvorming voorbereid over het volledig in dienst nemen van [[station Rotterdam Stadionpark]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/rotterdam_stadionpark Station Rotterdam Stadionpark op de website van StedenbaanPlus]</ref> en aanpassing van de stations in Dordrecht. Ambities voor de langere termijn zijn een [[station Gouda Gouweknoop]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/gouweknoop Station Gouda Gouweknoop op de website van StedenbaanPlus]</ref> en een [[station Schiedam Kethel]]<ref>[http://www.stedenbaanplus.nl/station/schiedam_kethel Station Schiedam Kethel op de website van StedenbaanPlus]</ref>.

De uitvoering van het [http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/openbaar-vervoer/groei-op-het-spoor/spoorboekloos-reizen Programma Hoogfrequent Spoor]is een belangrijke voorwaarde voor de realisatie van het programma Stedenbaan. Cruciaal is het realiseren van viersporigheid in de [http://www.spoorzonedelft.nl/ spoortunnel] die in Delft wordt gebouwd. De besluitvorming hierover moet nog worden afgerond. Een andere belangrijke maatregel is de [https://www.prorail.nl/projecten/meteren-boxtel Boog bij Meteren] die zorgt dat goederentreinen die nu nog via Dordrecht, Breda en Tilburg rijden via de [[Betuweroute]] kunnen gaan rijden. Over realisatie van de Boog bij Meteren is inmiddels besloten.


== Externe links ==
== Externe links ==
* [http://www.stedenbaanplus.nl/ Homepage StedenbaanPlus]
* [http://www.stedenbaanplus.nl/ Homepage StedenbaanPlus]
* [http://www.zuidvleugel.nl/ Homepage Samenwerkingsverband Zuidvleugel]
* [http://www.atelierzuidvleugel.nl/section/projecten/projectid/1 Atelier Zuidvleugel: Stedenbaan]
* [http://www.atelierzuidvleugel.nl/section/projecten/projectid/1 Atelier Zuidvleugel: Stedenbaan]



Versie van 7 aug 2014 12:02

Stedenbaan is een programma voor hoogwaardig openbaar vervoer in het zuidelijk deel van de Nederlandse Randstad. De ruggengraat van het netwerk zal worden gevormd door de spoorlijnen Heemstede-Aerdenhout/Hoofddorp-Dordrecht, Den Haag-Gouda en Rotterdam-Gouda. Voor de lijnen Leiden - Den Haag Centraal en Dordrecht - Den Haag Centraal is de ambities dat in 2020 spoorboekloos (=zes maal per uur) een Sprinter rijdt.

Stedenbaan moet bijdragen aan de versterking van de Zuidelijke Randstad als metropolitaan stedelijk gebied door in het stedelijke deel van Zuid-Holland spoorboekloos openbaar vervoer aan te bieden in combinatie met een hoogwaardige kwaliteit van de keten (openbaar vervoer, fiets, P+R, reisinformatie) en van de stations en de stationsomgevingen. Onderdeel van de verbetering van de stationsomgevingen is het verbeteren van de kwaliteit door middel van transformatie en ontwikkeling van bij de locatie passende ruimtelijke programma's. Met deze samenhangende aanpak wordt bereikt dat de business case ontstaat voor NS om spoorboekloos Sprinters te kunnen rijden, hetgeen weer leidt tot een grotere aantrekkelijkheid van de stations en de stationsomgevingen als ontwikkellocatie.

De samenwerkingspartners in het programma Stedenbaan zijn de provincie Zuid-Holland, de steden Den Haag en Rotterdam en de regio's Stadsgewest Haaglanden, stadsregio Rotterdam, Drechtsteden, Holland-Rijnland en Midden-Holland en de spoorpartijen NS en ProRail. Het programma Stedenbaan wordt bestuurlijk aangestuurd door het Bestuurlijk Platform Stedenbaan onder voorzitterschap van Arno Brok, de burgemeester van Dordrecht en voorzitter van Drechsteden. Het programma wordt ambtelijk ondersteund door een programmacoordinator vanuit het Zuidvleugelbureau en draait vooral op inzet vanuit de samenwerkingspartners zelf. Tot 1 januari 2014 heette het programma StedenbaanPlus en werd het ondersteund vanuit een separaat programmabureau. Tijdens een evaluatie is geconcludeerd dat de tijd rijp was om de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en uitvoering van Stedenbaan meer bij de partners te leggen. De programmacoordinator heeft nu een ondersteunende rol, en is er voor verantwoordelijk dat jaarlijks een Stedenbaanmonitor wordt gepresenteerd en dat bij minimaal 5 stations alliantiegesprekken worden georganiseerd om samen met belanghebbenden in de stationsomgevingen tot een betere kwaliteit van het station en de omgeving te komen. In 2013 zijn alliantiegesprekken georganiseerd bij de stations Gouda[1], Den Haag Laan van NOI[2] en Delft Zuid[3]. De volgende ronde alliantiegesprekken is in voorbereiding.

Als onderdeel van het programma staat de opening van een aantal nieuwe stations op de planning. Inmiddels is overeenstemming tussen de regio, het Rijk en NS bereikt over de opening van station BleiZo[4]. Naar verwachting wordt station Bleizo eind 2018 geopend. Daarnaast wordt besluitvorming voorbereid over het volledig in dienst nemen van station Rotterdam Stadionpark[5] en aanpassing van de stations in Dordrecht. Ambities voor de langere termijn zijn een station Gouda Gouweknoop[6] en een station Schiedam Kethel[7].

De uitvoering van het Programma Hoogfrequent Spooris een belangrijke voorwaarde voor de realisatie van het programma Stedenbaan. Cruciaal is het realiseren van viersporigheid in de spoortunnel die in Delft wordt gebouwd. De besluitvorming hierover moet nog worden afgerond. Een andere belangrijke maatregel is de Boog bij Meteren die zorgt dat goederentreinen die nu nog via Dordrecht, Breda en Tilburg rijden via de Betuweroute kunnen gaan rijden. Over realisatie van de Boog bij Meteren is inmiddels besloten.

Externe links

Bronnen