Naar inhoud springen

Bulgaarse Rijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 84.26.115.136 (overleg) op 10 sep 2009 om 17:17. (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het Bulgaarse Rijk begint als de Donau-Bulgaren, een Turkse stam uit Centraal-Azië en de lokale [...')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Het Bulgaarse Rijk begint als de Donau-Bulgaren, een Turkse stam uit Centraal-Azië en de lokale Slavische bevolking in de 7e eeuw de eerste Bulgaarse staat vormden. In de 14e eeuw werd het land veroverd door het Ottomaanse Rijk.


Eerste Bulgaarse Rijk

Първo Българско царство
Părvo Bălgarsko Tsarstvo
Keizerrijk
 Groot-Bulgaarse Rijk 632 – 1018 Tweede Bulgaarse Rijk 
Kaart
[[Bestand:
|266px|920]]
920

Het Eerste Bulgaarse Rijk (Bulgaars Първo Българско царство of Părvo Bălgarsko Tsarstvo) was van 632 tot 1018 een staat in de Donaudelta. Deze staat hield op te bestaan in 1018 doordat het gebied geannexeerd werd door het Byzantijnse Rijk. Op het hoogtepunt strekte het rijk zich uit van Boedapest tot aan de Zwarte Zee en van de Dnjepr tot aan de Adriatische Zee. Het rijk werd opgevolgd door het in 1185 opgerichte Tweede Bulgaarse Rijk.

In 717-718 versloeg een coalitie van Bulgaarse en Byzantijnse legers de Arabieren tijdens de slag bij Constantinopel. Hierbij redden ze Oost-Europa van een islamitische verovering van Europa. Later zorgde de coalitie ervoor dat het Avaarse Rijk zich niet kon uitbreiden op de Pannonische vlakte en het Tatragebergte. Het Bulgaarse Rijk diende als bufferstaat tegen nomadische invallen vanuit het oosten tijdens de zogenaamde tweede golf van de Grote Volksverhuizing. De Petsjenegen en de Kumanen werden in Noordoost Bulgarije tegengehouden en de Magyaren moesten zich na een nederlaag in 896 terugtrekken op de Pannonische vlakte.

De Bulgaren veroverden tijdens de Byzantijns-Bulgaarse oorlogen de Slavische gebieden Thracië en Macedonië. Na de nederlaag van het Bulgaarse leger in 977 bij de Slag bij Anchialus stond het Bulgaarse Rijk op de rand van de afgrond. Het Eerste Bulgaarse Rijk eindigde in 1018 na de annexatie door het Byzantijnse rijk. De Bulgaren wisten het Byzantijnse Rijk in 1185 af te werpen waarna de Bulgaren het Tweede Bulgaarse Rijk stichtten.


Tweede Bulgaarse Rijk

Второ българско царство
 Eerste Bulgaarse Rijk 1185 – 1422 Ottomaanse Rijk 
Kaart
[[Bestand:|266px|]]

Het Tweede Bulgaarse Rijk (Bulgaars: Второ българско царство, Vtorо Balgarskо Tsartsvo) was een middeleeuws Bulgaarse staat die bestond tussen 1185 en 1396 of 1422.[1] Het Tweede Bulgaarse Rijk, dat de opvolger was van het Eerste Bulgaarse Rijk, bereikte zijn hoogtepunt onder de koningen Kaloyan van Bulgarije en Ivan Asen II van Bulgarije. Hierna verloor het rijk geleidelijk zijn macht, voordat het koninkrijk veroverd werd door het Ottomaanse Rijk aan het einde van de veertiende eeuw.

Tot 1256 was het Tweede Bulgaarse Rijk een grote macht op de Balkan.[2] Het versloeg het Byzantijnse Rijk in een aantal veldslagen. In 1205 werd het Latijnse Keizerrijk verslagen bij de Slag bij Adrianopel onder leiding van keizer Kaloyan van Bulgarije. Diens neef Ivan Asen II van Bulgarije versloeg het Despotaat Epirus waarmee het Bulgaarse Rijk zijn machtspositie op de Balkan herstelde. Het Rijk verloor zijn macht door de invallen van de Tataren, Byzantijnen, Hongaren en door interne twisten en opstanden. In de late veertiende eeuw en de vroege vijftiende eeuw werd het rijk overrompeld door de Ottomanen. De economie werd vernietigd, grote gebieden werden verwoest en de Bulgaarse adel werd vermoord.

  1. Tjutjundžiev, Ivan, Plamen Pavlov (1992). Bǎlgarskata dǎržava i osmanskata ekspanzija 1369–1422, Veliko Tǎrnovo.
  2. http://www.world66.com/europe/bulgaria/history Bulgaria history