Naar inhoud springen

Nyingma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Davin (overleg | bijdragen) op 3 jul 2010 om 18:27.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nyingma
Tibetaans རྙིང་མ་
Wylie rnying ma
IPA [ɲiŋma]
Traditioneel Chinees 寧瑪派、紅教
Vereenvoudigd Chinees 宁玛派、红教
Hanyu pinyin Níngmǎpài, Hóngjiào
Portaal  Portaalicoon   Tibet

De nyingma is de oudste school binnen het Tibetaans boeddhisme; nyingma betekent letterlijk oud. Het is een van de vier hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. De andere drie zijn kagyu, sakya en gelug. De nyingmatraditie of nyingmapa bestaat uit verschillende linies die allemaal hun oorsprong hebben in de leer van Padmasambhava.

De nyingma is een ngagyur-school, dat oude vertalingen betekent; dit in tegenstelling tot de sarmatraditie, die nieuwe vertalingen opnam in het Tibetaans boeddhisme.

Geschiedenis

In de 8e eeuw stuurde de koning van Tibet Trisong Detsen Padmasambhava en Shantarakshita, de abt van de Nalanda universiteit, een uitnodiging om het Boeddhisme in "het land van de eeuwige sneeuw" te introduceren. Trisong Detsen vroeg hen alle Boeddhistische dharma teksten te vertalen. Padmasambhava, Shantarakshita, 108 vertalers en 25 leerlingen van Padmasambhava werkten vervolgens jarenlang aan een gigantisch vertaalproject. Padmasambhava was hoofdredacteur voor de tantravertalingen en Shantarakshita was hoofdredacteur voor de soetravertalingen. Tevens stichtten ze Samye, het eerste klooster, in Tibet.

Vanuit dit klooster werd het boeddhisme over Tibet verspreid. Volgens de traditionele geschiedschrijving werd tijdens het bewind van koning Langdarma (836-842) het boeddhisme onderdrukt en volgden drie eeuwen van politieke onrust waarin het boeddhisme verboden was en ondergronds ging. Aan deze visie wordt sinds de bestudering van de manuscripten van Dunhuang echter getwijfeld.

In de 11e eeuw werd het Boeddhisme opnieuw geïntroduceerd en bleek een kleine groep nog beschikking te hebben over de eerste vertalingen. Sindsdien staat deze school bekend als nyingma's, aangezien de leer anders is dan van de drie andere scholen. Een van de nieuwe scholen, de sakya, werd opgericht door de Köhn-familie, die van oorsprong nyingma's waren. Echter besloten zij de nieuwe vertalingen te gebruiken voor hun school.

De nyingma's zijn uniek en hebben weinig bekendheid, omdat ze nooit politieke macht hebben gehad. De structuur is niet gecentraliseerd, er is een geestelijk leider per streek of klooster. Veel lama's zijn niet celibatair. Sinds de Tibetaanse diaspora is er in opdracht van de Tibetaanse regering in ballingschap een bestuur opgericht ter behoud van de leer. Khandro Rinpoche, dochter van 11e mindrolling trichen is bestuurlijk verantwoordelijk voor de school. De school is echter geen eenheid, maar bestaat uit vele groepen, die onafhankelijk opereren. De dzogchen is de meest bekende leer in het westen.