Æon Flux (animatieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De tekenfilmserie Æon Flux werd in de periode 1991 - 1995 in de Verenigde Staten op MTV uitgezonden. Een paar jaar later verscheen de serie ook op MTV Europe zodat deze ook in Nederland te zien was. De serie werd bedacht door Peter Chung. De afleveringen vormen niet alleen een cyberpunkverhaal, maar zijn ook te interpreteren als een seksueel getint kat-en-muisspel tussen de twee hoofdkarakters.

In 2005 werd een speelfilm met dezelfde titel uitgebracht, met een sterk aangepast verhaal.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal speelt zich af in de verre dystopische toekomst. De mensheid is grotendeels uitgeroeid en de planeet is min of meer onleefbaar geworden. De nog levende mensen hebben zich teruggetrokken in twee, elkaar vijandige, steden Monica en Bregna. Deze steden zijn van elkaar gescheiden door middel van een muur die niet alleen bewaakt wordt, maar ook versterkt is met boobytraps. In een ver verleden waren beide steden nog verenigd met als naam Berognica. In deze dystopische wereld komen naast mensen ook robots, klonen, mutanten en buitenaardse wezens voor.

Dit beeld wordt overigens niet consequent gevolg aangezien er ook treinen te zien zijn en mensen die zich individueel buiten de steden begeven. In een van de afleveringen wordt benoemd dat Bregna ook een parlement heeft en soms zijn er meer dan twee legers te zien die met elkaar in gevecht gaan. Ook zijn er mensen te zien die eerder binnen de huidige tijd zouden passen. Alles bij elkaar is er veel onduidelijkheid.

Æon Flux is een bijzonder atletische, in leer geklede spionne/huurmoordenaar die vanuit de anarchistische stad Monica probeert te infiltreren in de zeer strak geplande technocratische stad Bregna. Haar tegenspeler is een man genaamd Trevor Goodchild. In het begin is hij een strijder van de stad Bregna, maar na verloop van tijd trekt hij steeds meer macht naar zich toe. Uiteindelijk wordt hij de heerser van de stad doordat hij de president Clavius weet afte zetten. In de serie zijn ze weliswaar vijanden maar ook geliefden. Ze ontmoeten elkaar regelmatig stiekem maar staan elkaar ook naar het leven. Vaak wordt gesuggereerd dat ze een BDSM-relatie hebben. In een aantal afleveringen sterft Æon Flux.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

De serie werd bedacht door Peter Chung, die al vaker tekenfilms had gemaakt maar dan voor kinderen. Hij wilde een tekenfilm maken voor volwassenen omdat hij dan minder beperkingen opgelegd zou krijgen. In Æon Flux kon hij de kijker kennis laten maken met zaken, zoals verschillende fetisjismes, waar deze anders niet snel naar zou kijken. De serie is daarmee provocatief. Chung wilde breken met het idee dat actiehelden altijd moreel goed zijn en een hoofdrolspeler neerzetten waarbij de kijker zich doorlopend afvraagt of deze goed of slecht of amoreel is. Verder liet hij zich inspireren door de schilderijen van Egon Schiele. De naam Æon Flux was oorspronkelijk alleen voor de serie bedoeld maar uiteindelijk kreeg ook de hoofdpersoon deze naam.

De afleveringen uit het eerste seizoen waren zonder noemenswaardige tekst. Hiermee wilde hij de kijker laten meeleven zonder dat de karakters uitleg geven. De kijker wordt doorlopend aan het twijfelen gebracht over de omgeving, het verhaal (wat er in godsnaam aan de hand is) en de hoofdpersonen. Vanaf seizoen drie gingen de karakters ook praten. Æon Flux en Trevor Goodchild hebben beide complexe karakters. Ze zijn beiden bereid om over lijken te gaan om hun doel te bereiken maar hebben ook hun morele dilemma's. Toch zijn ze ook bereid om onnodig geweld te gebruiken en zijn ze beiden egoïstisch. In de afleveringen zijn veel details te zien waardoor ze bruikbaar waren om vaak te herhalen.

In de serie komen regelmatig vreemde gedachte-experimenten aan bod, biologische experimenten en worden ethisch dilemma's aangekaart. Een mooi voorbeeld is de custodian, een apparaat dat bij een crimineel ingebracht wordt en de besturing van het lichaam overneemt. Uiteraard wil Trevor Goodchild deze ook inzetten om Æon Flux te onderwerpen. Veel zaken zijn met een knipoog. Zo worden er regelmatig apparaten gebruikt die nergens op slaan. Ook worden ethische dilemma's aangekaart.

In de eerste twee seizoenen sterft Æon Flux elke keer. Chung was oorspronkelijk niet van plan nog meer afleveringen te maken. In het derde seizoen sterft ze alleen in de aflevering A Last Time for Everything en wordt ze vervangen door een kopie. In de aflevering Ether Drift Theory wordt ze geconserveerd in een vloeistof maar blijft ze wel in leven.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1991 verschenen zes korte afleveringen van slechts een paar minuten. In de laatste aflevering sterft Æon Flux. Op de woorden No en Plop na wordt er geen woord gesproken. Deze afleveringen werden later samengevoegd onder de naam Pilot.

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 verschenen nog eens zes afleveringen van elk enkele minuten:

 • Gravity
 • Night
 • Mirror
 • Leisure
 • Tide
 • War

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 verschenen 10 afleveringen van elk een half uur:

 • Utopia or Deutoronopia
 • Isthmus Crypticus
 • Thanatophobia
 • A Last Time For Everything
 • The Demiurge
 • Reraizure
 • Chronophasia
 • Ether Drift Theory
 • The Purge
 • End Sinister

Film[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 werd de speelfilm Æon Flux uitgebracht. Peter Chung was hier zeer kritisch over omdat de film volgens hem geen recht deed aan de complexe karakters uit zijn tekenfilms. In de film is er maar één stad,Bregna, en die oogde volgens hem veel te vriendelijke. De hoofdpersoon Æon Flux is in de film verworden tot iemand die bevelen aanneemt terwijl ze in de tekenfilms zelf wel uitmaakt welke opdrachten ze aanneemt.