Cyberpunk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cyberpunk
Afbeelding gewenst
Subgenres Tech noir
Gerelateerd Sciencefictionfilm, post-apocalyptische film
Categorie met een overzicht van films
Portaal  Portaalicoon   Film

Cyberpunk (een samenstelling van cybernetica en punk) is een sciencefictiongenre dat zich richt op computers en informatietechnologie, vaak in combinatie met een afbreuk van de sociale orde.

Science fiction[bewerken]

Cyberpunk is van origine een genre uit de SF-literatuur. Dit genre is zichtbaar geworden door het verschijnen van de roman Neuromancer van William Gibson. Cyberpunkverhalen gaan vaak over een conflict met hackers, kunstmatige intelligentie, robots en mega-bedrijven, die geplaatst zijn in een dystopie in de nabije toekomst. De staat is vervallen in anarchie waarbij de (economische) macht is overgenomen door grote bedrijfsconglomeraten. De sfeer van zulke verhalen lijkt vaak op het film-noirgenre. Als elementen van film noir vermengd worden met die van de cyberpunk dan wordt dat met de term Tech noir aangeduid.

Gedurende de jaren 1980 groeide de interesse in cyberpunk en werd het een onderwerp van onderzoek naar postmoderne toekomstbeelden. In Hollywoodfilms is dit genre het best vertegenwoordigd door Blade Runner, The Lawnmower Man, Johnny Mnemonic, Virtuosity, Freejack, Strange Days en The Matrix. In computerspellen is cyberpunk als achtergrond of sfeer ook populair, zoals in de series Deus Ex, Shadowrun en Metal Gear.

Muziek[bewerken]

Cyberpunk wordt tegenwoordig ook wel gebruikt als benaming voor een muziekgenre, waarin zowel qua geluid en teksten als in de visuele aspecten elementen uit de literatuur- en filmvarianten terug te zien zijn. Voorbeelden van bands die (al dan niet door zichzelf) aangeduid worden zijn Angelspit, Atari Teenage Riot, Sigue Sigue Sputnik en Punish Yourself[1] en Frontline Assembly.

Bronvermelding[bewerken]

  1. tag: cyberpunk op last.fm