Óðr

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Óðr verlaat zijn treurende vrouw

Óðr of Ódr (Od in het Noors, Deens en Zweeds) is de echtgenoot van Freya in de Noordse mythologie. Samen hebben ze de dochters Hnoss en Gersimi. Óðr is algemeen de god die afwezig is tot droefenis van zijn vrouw of de god die veel op reis is.

Het woord zelf betekent "wetend wezen, ziel" en wordt gebruikt in samenstellingen in de betekenis van "felheid, geestkracht, energie" (van het Proto-Germaans *wōþuz). In die betekenis komt het overeen met het Griekse ενθουσιος, vanwaar "enthousiasme", "geestdrift" of "godsbevlogenheid".

In de theorieën van Viktor Rydberg zou Óðr de zoon zijn van Orvandil en zou hij identiek zijn met verschillende andere figuren in de Noordse mythologie. Zo zien sommigen een overeenkomst tussen het godenkoppel Freya-Óðr en het koppel Frigg-Odin (zie Frigg: De connectie tussen Frigg en Freya en vergelijk de etymologie van Odin en zijn aard om rond te dwalen). Deze connectie is er omdat Frigg de moeder is van Freyja en ooit was ze de zuster/vrouw van Njordr onder de naam [Jord] (Na de Vanir-Aesir oorlog werd ze de vrouw van Odin en kreeg met hem al die kinderen die volgde, Waaronder Thor)

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
Olvaldi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thjazi
 
Iði
 
Gangr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skaði
 
Njord
 
?
 
Gymir
 
Aurboða
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Óðr
 
Freya
 
Freyr
 
Gerdr
 
Beli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hnoss
 
Gersimi
 
 
 
Fjölnir

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]