Skaði

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Skaði jaagt in de bergen
Skaði kiest een echtgenoot onder de goden enkel op hun voeten afgaand
Skaði verlangt naar de bergen
Njörd verlangt naar de zee

Skaði is een berggodin uit de Noordse mythologie, de dochter van de reus Thjazi. Als vrouw van de Wanengod Njord is zij zelf ook een wanengod. Ook wordt zij öndurgoð en öndurdís, "Ski Godin" (geweldige renner op sneeuwschoenen[1]) genoemd. Zij is verder nog godin van de winter en plaatselijk van de jacht.

Haar vader werd per vergissing vermoord door de goden, waarop Skaði naar Asgard trok om hem te wreken. De goden vreesden de vernietigende kracht van de winter. Zij beloofde van haar wraakneming af te zien als ze een echtgenoot onder hen mocht kiezen en ze haar aan het lachen konden maken. En dus beloofden ze haar dat ze een echtgenoot mocht kiezen tussen de goden; ze mocht haar keuze echter alleen baseren op hun voeten.

Skaði koos Njörd, de god van de zee, hopend dat het Baldr was. Odin maakte bovendien, ter genoegdoening, van de ogen van Thjazi twee schitterende sterren. Omdat Loki haar ook nog aan het lachen bracht, zag ze van verder verhaal af, werd vrede gesloten en nam ze haar nieuwe echtgenoot mee.

Na verloop van tijd gingen de twee echter uit elkaar, omdat Skaði de bergen verkoos en Njord bij de zee wilde zijn. Volgens sommige mythen (de Ynglingatal) baarde Skadi ook nog enkele zonen van de oppergod Odin.

Etymologisch is de naam verwant met het woord schedel, schaduw en schade[bron?], zij zou dus een schadeberokkende kracht vertegenwoordigen. Skaði wordt soms ook genoemd als de naam waarvan Scandinavië is afgeleid. De eigennaam komt in ieder geval voor in de oudste plaatsnamen van Scandinavië.

Mogelijk was het een eerdere naam voor die van Nerthus.

Synoniemen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Skadi
  • Skade
  • Skadhi
  • Skathi
  • Skaoi

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
Olvaldi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Thjazi
 
Iði
 
Gangr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skaði
 
Njord
 
?
 
Gymir
 
Aurboða
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Óðr
 
Freya
 
Freyr
 
Gerdr
 
Beli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hnoss
 
Gersimi
 
 
 
Fjölnir

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Skaði van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. (en) Cleasby; Vigfusson, Ö (Ø) — öndurr. old-norse.net. Geraadpleegd op 17 februari 2023. "one of the names of the giantess Skadi; both Ullr and Skadi being represented as great runners on snow-shoes"