📆

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
📆

📆 is een teken uit de Unicode-karakterset dat een scheurkalender voorstelt. Deze emoji is in 2010 geïntroduceerd met de Unicode 6.0-standaard.[1] Deze emoji moet niet verward worden met 📅, een maandkalender. De scheurkalender laat slechts één dag zien.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze emoji stelt een scheurkalender voor, en wordt vaak gebruikt om een datum mee aan te duiden, of een afspraak. Hoe deze emoji wordt afgebeeld verschilt nogal per technologieaanbieder; de meest bekende implementatie is die van Apple's iOS, waar op de kalender de datum 17 juli wordt aangegeven. Deze weergave leidde ertoe dat 17 juli gekozen is als datum voor de wereldemojidag.

De keuze van Apple voor deze dag zou gelegen zijn in het gegeven dat op 17 juli 2002 iCal voor de Mac werd aangekondigd.

Facebook Messenger gebruikt een andere datum voor 📆, namelijk 9 augustus. Dat is de dag dat de Messenger-app for Android en iOS uitgebracht werd. Twitter houdt het op 21 maart, de oprichtingsdatum van het bedrijf. Aanvankelijk liet de twitter-emoji 15 juli zien, de dag dat Twitter de lucht in ging, maar dat lag te dicht bij 17 juli, hetgeen voor verwarring zou kunnen zorgen. Whatsapp en gebruiken weer andere data.[2]

Codering[bewerken | brontekst bewerken]

Unicode[bewerken | brontekst bewerken]

In Unicode vindt men de 📆 onder de code U+1F4C6 (hex).

HTML[bewerken | brontekst bewerken]

In HTML kan men in hex de volgende code gebruiken: 📆 In decimaalnotatie werkt de volgende code: 📆

Shortcode[bewerken | brontekst bewerken]

In software die shortcode ondersteunt, kan het karakter worden opgeroepen met de code :calendar:.

Unicode annotatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Unicode annotatie voor toepassingen in het Nederlands (bijvoorbeeld een Nederlandstalig smartphone toetsenbord) is scheurkalender. Een aanvullend sleutelwoord is kalender.[3]