Emoji

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Emoji u1f605.svg
Emoji u1f192.svg
Emoji u1f475.svg
Emoji u1f44c.svg
Emoji u1f4a3.svg
Emoji u1f40f.svg
Emoji u1f37a.svg
Emoji u264d.svg
Emoji u1f1fa 1f1f8.svg
Emoji u1f232.svg
Enkele emoji uit Google Hangouts

Emoji (Japans: 絵文字, uitspraak: [emodʑi]?) zijn de ideogrammen of emoticons die worden gebruikt in Japanse elektronische berichten en webpagina's, waarvan het gebruik ook steeds naar andere landen wordt verspreid. Het woord emoji betekent letterlijk "afbeelding" (e) + "karakter, schriftteken" (moji). Enkele emoji zijn erg specifiek voor de Japanse cultuur, zoals de buigende zakenman, een witte bloem, maar ook veel typische Japanse gerechten zoals ramen noedels, dango en sushi.

Hoewel het oorspronkelijk alleen beschikbaar was in Japan, zijn enkele emoji-tekens opgenomen in Unicode, waardoor ze ook elders te gebruiken zijn. Veel besturingssystemen voor smartphones, zoals Android, iOS en Windows Phone, ondersteunen emoji ook zonder een Japanse provider.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste emoji werd in 1998 of 1999 ontworpen door Shigetaka Kurita, die deel uitmaakte van het team dat werkte aan NTT DoCoMo's i-mode mobiele internetplatform. De eerste paar emoji van 172 12×12 pixels werden ontworpen als onderdeel van i-mode's berichtenfunctie om elektronische communicatie te vergemakkelijken en als onderscheidend kenmerk ten opzichte van andere diensten.[1]

In 1997 zag de Fransman Nicolas Loufrani hoe het gebruik van ASCII-emoticons binnen de mobiele technologie toenam, en hij begon te experimenteren met bewegende smileys.[2][3] Hij wilde zo een kleurige, verbeterde versie van de uit leestekens bestaande ASCII-emoticons creëren voor meer interactief digitaal gebruik. Hierna maakte Loufrani een online lijst met emoticons.[4] De emoticons waren onderverdeeld in categorieën: klassiekers, humeur, vlaggen, feest, grappig, sport, weer, dieren, eten, landen, beroepen, planeten, sterrenbeelden en baby's. De ontwerpen werden in 1997 geregistreerd bij het United States Copyright Office en in 1998 als gif-bestanden op het internet geplaatst - de allereerste grafische emoticons in de geschiedenis.[5][bron?]

Gebruik[bewerken]

Android[bewerken]

Android-apparaten ondersteunen emoji vanaf Android "KitKat" 4.4 en hoger.

iOS[bewerken]

IOS-apparaten ondersteunen emoji vanaf iOS 7 en hoger.

Linux[bewerken]

Enkele Linuxdistributies ondersteunen emoji-tekens na het installeren van extra lettertypes.

Microsoft Windows[bewerken]

Windows 8 en hoger ondersteunen alle Unicode-emoji-tekens door middel van Microsofts lettertypefamilie Segoe UI. Emoji-tekens zijn toegankelijk met de smileytoets op het on-screen-toetsenbord.

Mac OS X[bewerken]

OS X 10.7 en hoger ondersteunen alle emoji-tekens.

Referenties[bewerken]

  1. Blagdon, Jeff (4 maart 2013). "How emoji conquered the world". The Verge. Vox Media. Gelezen op 6 november 2013.
  2. (fr) Smiley ou l'histoire d'une OPA sur un sourire, Le Figaro, 5 januari 2010.
  3. (en) THE BIG INTERVIEW: Nicolas Loufrani, CEO, Smiley, Licensing.biz, 22 mei 2015
  4. (en) Symbols: a universal language (Google Books)
  5. (de) Nicolas Loufrani im INTERVIEW: "Mein Vater hat den Smiley erfunden." Interview.de, 23 juni 2014

Externe link[bewerken]

  • Emoji Symbols - De originele voorstellen voor het encoderen van emoji-tekens als Unicode-tekens.