Dango

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dango 団子
Dango, rijstcake balletjes gestoken op een brochette
Land Vlag van Japan Japan
Streek Oost-Azië
Hoofdingrediënt(en) kleefrijstmeel (mochiko), water
Serveertemperatuur warm of koud
Gang tussendoor
Type Wagashi
Gegeten met matcha (groene thee)
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Japan

Dango (Japans: 団子, ook: だんご) is een Japanse delicatesse dat bestaat uit een gekookte deegbal gemaakt van kleefrijstmeel (mochiko). Het is verwant aan mochi.[1] Meestal worden drie of vier dango op een brochette gestoken en worden ze samen met groene thee geserveerd. Er bestaan verschillende regionale variëteiten. Dango is een zeer populaire wagashi (Japanse lekkernij) en wordt vaak geserveerd met matcha (groene thee). Binnen de wagashi valt de dango onder de namagashi, welke een vochtgehalte van 30% of meer hebben.

Bereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Dango wordt gemaakt door kleefrijstmeel (mochiko) te mengen met koud water tot een kleverige rijstedeeg. Vervolgens wordt dit deeg gedraaid tot balletjes, die vaak nog kort worden gekookt tot ze mooi stevig zijn. Daarna worden ze vaak met 3 tot 5 op een stokje geregen. Uiteindelijk kan gekozen worden om het te serveren met een topping. Het is dan ook verschillend ten opzichte van mochi, welke wordt gevormd door gestoomde kleefrijstkorrels te pletten tot een deeg en zonder prikker wordt gepresenteerd. Mochi zijn vaak wat groter, minder rond en een stuk plakkeriger.[2] Beiden zijn in principe wit van kleur en zonder eigen smaak, naast de rijst-achtige smaak.[3]

Variaties[bewerken | brontekst bewerken]

Traditioneel wordt dango gepresenteerd met 3 stokjes waar 4 bolletjes op geregen zijn, en drink je er warme matcha (groene thee) bij. De variaties zijn mogelijk door de kleefrijstbolletjes een smaak te geven of door het gebruik van een topping. De smaken kunnen zoet en hartig zijn en de dango kan warm of koud geserveerd worden, afhankelijk van het type dango.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Ferdy, Dango: Wanneer je geen genoeg van mochi kan krijgen!. The Sushi Times (10 augustus 2019). Gearchiveerd op 23 oktober 2021. Geraadpleegd op 11 maart 2022.
  2. Gimme my mochi: de trend van de Japanse rijstcakejes. Culy.nl (11 januari 2022). Gearchiveerd op 22 januari 2022. Geraadpleegd op 21 maart 2022.
  3. (en) Tensuke Market, What’s The Difference Between Mochi, Dango and Daifuku?. Tensuke Market (26 april 2018). Gearchiveerd op 26 januari 2022. Geraadpleegd op 21 maart 2022.