7Up

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto van een restaurant uit 1940, met rechts een reclamebord voor 7Up.

7Up (of Seven-Up) is een frisdrankmerk van Dr Pepper Snapple Group in de Verenigde Staten en PepsiCo in de rest van de wereld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De originele 7UP, een kleurloze koolzuurhoudende frisdrank met lemon-limesmaak, werd in 1929 bedacht door Charles Leiper Grigg uit St. Louis, Missouri in de Verenigde Staten. De originele naam was Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda, maar de naam werd snel veranderd in de huidige naam 7UP.

De introductie op de Nederlandse markt vond plaats in 1952 door Joe van Bussel en Gerrit van Rooij te Amsterdam onder de naam 'G.B. van Rooij N.V.', een naam die in 1953 werd gewijzigd in: 'Seven-Up Bottling Company Amsterdam N.V.' die weer productielicenties uitgaf aan regionale bottelarijen als Vrumona, dit teneinde het product zo spoedig mogelijk op de gehele Nederlandse markt te introduceren.[1]

1961: de Coca-Cola Company introduceert Sprite om de concurrentie aan te gaan met 7UP.

1970: 7UP introduceert zijn eerste light variant onder de naam: "Sugar-Free 7UP".

1987: Cherry 7UP and Diet Cherry 7UP maken hun debuut in de markt.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Grigg heeft nooit verteld hoe hij op de naam 7UP is gekomen, waardoor er veel geruchten de ronde doen:

  • De 7 komt van de oorspronkelijke hoeveelheid per fles, 7 ounces, de "up" van bottoms up, oftewel 'proost!'
  • De 7 zou staan voor de zeven oorspronkelijke ingrediënten en de "up" voor de koolzuur.
  • De 7 zou staan voor het massagetal van het element lithium, een van de ingrediënten van de oorspronkelijke 7-up was het psycho-actieve bestanddeel lithiumcitraat.

Marketing[bewerken | brontekst bewerken]

Het merk werd sinds begin jaren 90 aangeprezen door Fido Dido, een getekende figuur met een relaxte uitstraling. Fido Dido maakte in 2019 zijn comeback.

Varianten[bewerken | brontekst bewerken]

De light variant van 7UP heet sinds 2006 7Up Free. Daarnaast werd in 2007 een nieuwe smaakvariant geïntroduceerd: 7UP Free XtraBite.

In de zomer van 2008 werd een nieuw product van 7UP geïntroduceerd: Citrus Splash. Dit product zit in een kartonnen 1.5L pak met opvallend, metallic uiterlijk en bevat geen koolzuur en suiker. Citrus Splash is er in de smaken Lemon & Lime en Mandarin.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]