ARTICLE 19

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ARTICLE 19
LOGO ARTICLE 19.jpg
Opgericht 5 februari 1987
Oprichter J. Roderick MacArthur
Greg MacArthur
Aryeh Neier
Martin Ennals
Plaats Londen, Verenigd Koninkrijk
Werkgebied wereldwijd
Doel Bevordering van vrijheid van meningsuiting en openbaarheid van bestuur
Motto "Article 19 works so that people everywhere can express themselves freely, access information and enjoy freedom of the press."
Aantal werknemers 100+
Website
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

ARTICLE 19 is een internationale niet-gouvernementele organisatie die zich richt op de bescherming van de rechten van de mens en met name op de vrijheid van meningsuiting en openbaarheid van bestuur. De organisatie werd in 1987 opgericht en is sinds 2009 gevestigd in het Free Word Centre in Londen.

De naam van de organisatie is ontleend aan artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die luidt:

Aanhalingsteken openen

Een ieder heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.[1]

Aanhalingsteken sluiten

ARTICLE 19 is onderzoekt wereldwijd bedreigingen van de vrije meningsuiting, lobbyt bij regeringen om bepaalde wetgeving aan internationale standaarden van aan te passen en levert concepten voor standaarden voor massamedia, publieke omroepen, vrije meningsuiting en openbaarheid van bestuur.

Verder zorgt het voor juridische ondersteuning en advies aan personen wier rechten geschonden zijn. ARTICLE 19 is een van de oprichters van het internationale netwerk International Freedom of Expression Exchange.

Externe link[bewerken]