A Fish Called Wanda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A Fish Called Wanda
Die vis was Wanda (B)[1]
Regie Charles Crichton
Producent Michael Shamberg
Scenario John Cleese
Charles Crichton
Hoofdrollen John Cleese
Jamie Lee Curtis
Kevin Kline
Michael Palin
Maria Aitken
Tom Georgeson
Muziek John Du Prez
Montage John Jympson
Cinematografie Alan Hume
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Première 7 juli 1988
Genre Komedie
Speelduur 108 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vervolg Fierce Creatures
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

A Fish Called Wanda is een Britse/Amerikaanse komische film uit 1988, geschreven door John Cleese en geregisseerd door Charles Crichton. De hoofdrolspelers zijn Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline en Michael Palin. Kline kreeg een Oscar voor beste mannelijke bijrol. In 1997 werd er een semi-vervolgfilm gemaakt, genaamd Fierce Creatures.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De film is een komedie over een juwelenroof, opgezet door George Thomason (gespeeld door Tom Georgeson), en de gevolgen daarvan. De rechterhand van George is Ken Pile (Michael Palin), een dierenliefhebber die stottert. Ze halen er twee Amerikanen bij: de sexy oplichtster Wanda Gershwitz (Jamie Lee Curtis) en huurmoordenaar Otto West (Kevin Kline).

De roof slaagt, maar vervolgens geven Wanda en Otto George aan bij de politie. Ze komen er te laat achter dat George de buit ergens anders verstopt heeft, maar hij wil niet zeggen waar. Ken verbergt de sleutel, maar Wanda ziet dit en neemt de sleutel weg. Ze besluit dat de beste manier om de plaats van de buit te weten te komen is aan te pappen met de advocaat van George, Archie Leach (John Cleese). Ze kan hem bijna verleiden, maar de romantische avond wordt onderbroken doordat de vrouw en de dochter van Archie onverwacht vroeg weer thuiskomen. Wanda verliest de hanger waarin zij de sleutel had verborgen, de vrouw van Archie vindt deze en denkt dat het een geschenk is van Archie voor haar.

Vervolgens zet Archie een inbraak in zijn eigen huis in scène om de hanger terug te krijgen voor Wanda, maar hij wordt uitgeschakeld door Otto zonder dat deze hem herkent. Zijn vrouw vindt hem, maar Archie kan de hanger voor haar verbergen. Archie besluit de relatie met Wanda stop te zetten, maar Wanda is nu echt verliefd op hem.

Ken moet ondertussen de kroongetuige uitschakelen, een oude vrouw. Drie keer doodt hij echter een van haar honden, maar ten slotte sterft de vrouw aan een hartaanval. Hierdoor kan George vrijkomen, maar Wanda zorgt ervoor dat zijn alibi niet meer klopt. Archie komt erachter dat Ken de plaats van de buit weet en gaat met Wanda naar zijn appartement.

Daar is Otto al bezig Ken te folteren, en hij komt zo ook de plaats van de buit te weten. Hij neemt Wanda mee naar het hotel waar de buit verborgen is, naast de luchthaven vanaf waar zij willen vluchten. Ken en Archie gaan hen achterna. Nadat Otto en Wanda de buit hebben gevonden, slaat Wanda Otto neer, verbergt hem in een werkkast en gaat het vliegtuig binnen. Otto ontsnapt uit de werkkast en slaat Archie neer, maar Ken overrijdt Otto met een pletwals. Wanda en Archie vliegen dan samen een romantische toekomst tegemoet.