Wals (voertuig)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een tandemwals met twee afzonderlijk stuurbare rollen
Stoomwals

Een wals is een voertuig dat gebruikt wordt om materiaal zoals steenslag, zand of asfalt te verdichten. De machine wordt voornamelijk in de wegenbouw gebruikt. Hoewel walsen altijd kunnen rijden, kunnen ze in principe niet over de openbare weg naar de plaats van inzet rijden, hiervoor worden ze met een dieplader getransporteerd.

Uitvoering[bewerken]

Er zijn verschillende uitvoeringen van walsen, ieder voor een specifiek type bewerking:

  • Kleine wals voor oppervlakken die te groot zijn om met een trilplaat te bewerken
  • Wals met één rol (en luchtbanden achter) voor het verdichten van zand of gesteente
  • Wals met twee rollen (tandemwals) voor gebruik bij het aanleggen van asfalt. De rollen worden vaak met water besprenkeld om ze te koelen en te voorkomen dat asfalt blijft kleven. Er zijn in principe twee mogelijkheden voor de besturing: ofwel er is een knikmechanisme waarmee de voor- en achterkant ten opzichte van elkaar scharnieren of de rollen kunnen beide gestuurd worden
  • Wals met drie rollen, één voor en twee achter
  • Trilrolwals met een trilmechanisme in de rol om door middel van trilling gesteente of zand nog beter te verdichten
  • Bandenwals voor asfaltwerk, de bandenwals wordt gebruikt voor de eerste verdichting van het asfalt of voor het vastrijden van een slijtlaag in een kleeflaag
  • Schapenpootwals voor gebruik op vuilstortplaatsen en het verdichten of kneden van klei

Tegenwoordig worden veel walsen hydraulisch aangedreven met behulp van een dieselmotor. Vroeger werden walsen met stoom aangedreven, dit heet dan een stoomwals.

Toepassing[bewerken]

Bij het aanbrengen van asfalt worden meerdere typen walsen gebruikt, die elk een verschillende walsfactor hebben. Als een te zware wals te vroeg gebruikt wordt zal deze het asfalt niet verdichten maar voor zich uit verplaatsen, ook zal het gesteente in het asfalt (het aggregaat) verbrijzeld worden. Door te beginnen met een relatief lichte wals met een grote roller en steeds een wat zwaardere wals te gebruiken kan de gewenste verdichting in stappen bereikt worden. Sommige walsen kunnen de rollen met water vullen om de juiste walsfactor voor het type asfalt te verkrijgen, daarnaast kan een wals dan makkelijker vervoerd worden omdat de lege wals lichter is.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]