A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master
Regie Renny Harlin
Producent Robert Shaye
Rachel Talalay
Scenario Wes Craven (karakters)
William Kotzwinkle
Brian Helgeland
Scott Pierce
Hoofdrollen Tuesday Knight
Robert Englund
Muziek Craig Safan
John Easdale
Cinematografie Steven Fierberg
Distributie New Line Cinema
Première 19 augustus 1988 (USA)
6 april 1990 (NL)
Genre Horror, Fantasy
Speelduur 99 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 13.000.000
Voorloper A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors
Vervolg A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master is een Amerikaanse horrorfilm, geregisseerd door Renny Harlin.

Verhaallijn[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Kristen, Joey en Kincaid hoeven niet meer in het ziekenhuis te verblijven en leiden nu ook een normaal leventje en gaan naar de middelbare school. Ze is nu de beste vriendin van Alice en heeft een relatie met Alice' broer, Rick. Ook gaat ze om met Sheila en Debbie.

Wanneer Kristen opnieuw last krijgt van nare dromen, denkt ze dat Freddy Krueger hier weer achter zit. Tijdens een van haar dromen, trekt ze Kincaid en Joey met haar mee. Zij zijn niet zo blij hiermee, aangezien ze de incident met Freddy achter zich willen laten.

De avond erna, krijgt Kincaid zelf ook een nachtmerrie. Hij bevindt zich op de plek waar Freddy is begraven en ziet hoe hij weer tot leven wordt gewekt. Vervolgens zet Freddy onmiddellijk zijn spelletje door en vermoordt de hulpeloze jongen. Vervolgens is ook Joey aan de beurt. Freddy zoekt hem op in zijn slaapkamer wanneer Joey in slaap valt en vermoordt ook hem.

De volgende avond wordt ook Kristen opgezocht. Maar wat blijkt, is dat Freddy haar hulp nodig heeft. Kristen is namelijk de enige minderjarige bewoner op Elm Street en Freddy wil meer kinderen. Hij weet dat ze andere mensen in haar dromen kan roepen en wil op deze manier alle tieners van de stad vermoorden.

Kristen weigert en probeert aan niemand te denken. Maar net voordat ze vermoord wordt, schreeuwt ze om hulp voor Alice. Terwijl Kristen in de ketelruimte wordt gegooid en levend wordt verbrand, lukt het haar nog net om haar krachten door te geven aan Alice. Zo bezit zij de krachten en Freddy de zielen.

Terwijl Alice op een school een toets maakt, valt ze per ongeluk in slaap. Ze trekt ook Sheila mee in haar droom. Terwijl Sheila vermoord wordt door Freddy, staat Alice machteloos. In het echt lijkt Sheila een astma-aanval te hebben. Wanneer Alice iedereen ervan probeert te overtuigen dat Freddy hierachter zit, denkt iedereen dat Alice gek begint te worden. Niet veel later wordt ook Rick vermoord door Freddy.

Alice vraagt om hulp bij Dan, de gene op wie ze verliefd is. Samen proberen ze naar Debbie te gaan, aangezien zij de volgende is om aan de beurt te komen. Maar Freddy zorgt ervoor dat, als ze in de auto zitten, ze rondjes blijven rijden. Vervolgens overlijdt Debbie ook door Freddy.

Dan gaat Freddy naar Alice en Dan. Alice probeert hem af te schudden, maar belandt zo in een auto-ongeluk. Dan is nu bewusteloos en ligt in het ziekenhuis. Alice probeert hem te redden, aangezien Freddy nu de kans heeft om Dan te vermoorden. Het lukt haar om Dan tijdelijk van Freddy te redden maar belanden zo in een kerk. Maar Alice staat er alleen voor, wanneer Dan wakker wordt gemaakt door een dokter.

Alice en Freddy vechten het in een ultieme confrontatie uit; de kerk is het strijdtoneel. Alice weet hem te verslaan door hem zijn eigen beeltenis te laten zien. De zielen mogen ontsnappen en Freddy is dood.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Wilcox, Lisa Lisa Wilcox Alice Johnson
Englund, Robert Robert Englund Freddy Krueger
Knight, Tuesday Tuesday Knight Kristen Parker
Hassel, Danny Danny Hassel Dan Jordan
Sagoes, Ken Ken Sagoes Roland Kincaid
Eastman, Rodney Rodney Eastman Joseph 'Joey' Crusel
Jones, Andras Andras Jones Rick Johnson
Theiss, Brooke Brooke Theiss Debbie Stevens

Achtergrond[bewerken]

  • In de bioscoop, waar Alice naartoe gaat, hangt een poster van Reefer Madness II: The True Story.
  • De naam van de plek waar Alice werkt, is Crave Inn. Deze naam is afgeleid van Wes Craven, de maker van de films.
  • Dit deel van de serie haalde het meeste geld op.
  • Tuesday Knight, de actrice die Kristen speelde, zong ook de theme.
  • Regisseur Dick Maas eerst benaderd werd om dit deel van de serie te maken. Maar omdat de regisseur zelf druk was met zijn film Amsterdamned, sloeg hij dit aanbod af.