Aalstreepwallaby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aalstreepwallaby
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Black-striped wallaby.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Macropodidae (Kangoeroes)
Geslacht:Macropus
Soort
Macropus dorsalis
(Gray, 1837)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Aalstreepwallaby op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De aalstreepwallaby (Macropus dorsalis) is een wallaby uit het geslacht Macropus. Deze soort leeft in het oosten van Australië.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De aalstreepwallaby heeft een lichaamslengte van gemiddeld 100 cm en een staart van 54 tot 83 cm lang. Het gewicht bedraagt 11 tot 20 kg. Mannelijke dieren zijn over het algemeen groter dan vrouwelijke aalstreepwallaby's. Deze soort heeft een grijsbruine vacht en kenmerkt zich door de zwarte streep die over de rug loopt. Over de heupen loopt verder nog een witte band en de armen en buik zijn roodbruin van kleur. De lichaamsbouw van de aalstreepwallaby is vergelijkbaar met de meeste andere kangoeroes.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De aalstreepwallaby is een planteneter die in groepen van maximaal twintig soortgenoten leeft. Deze soort is overwegend actief tijdens de schemering en de nacht. Grassen vormen het hoofdvoedsel van de aalstreepwallaby.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Het verspreidingsgebied van de aalstreepwallaby loopt van Townsville in Queensland in het noorden tot Narrabri in Nieuw-Zuid-Wales in het zuiden. In Queensland is de soort nog redelijk algemeen. De populatie in Nieuw-Zuid-Wales, waar deze wallaby alleen voorkomt ten westen van het Groot Australisch Scheidingsgebergte, geldt als bedreigd. De aalstreepwallaby is een bewoner van dichtbegroeide regenwouden en eucalyptusbossen.