Aansluiting (weginfrastructuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haarlemmermeeraansluiting
Halfklaverblad-aansluiting

Een aansluiting is de plaats waar een secundaire weg aansluit op een autoweg, expresweg of autosnelweg. De secundaire weg kruist de weg ongelijkvloers en door middel van toe- en afritten is het voor automobilisten mogelijk van weg te veranderen. De meest voorkomende varianten zijn:

  • De haarlemmermeeraansluiting (in België Hollands Complex): dit is de meest voorkomende en meest eenvoudige aansluiting. De toe- en afritten liggen allemaal in het verlengde van de rijrichting op de autosnelweg. De aansluiting ontleent zijn naam aan de plaats waar hij ooit als eerste werd toegepast. Zie ook de gevlochten haarlemmermeeraansluiting.
  • De halfklaverbladaansluiting: een voordeel hiervan is dat hij minder ruimte in neemt, wat goed uitkomt als er bebouwing in de weg staat of een parallel aan de secundaire weg lopend kanaal of spoorlijn. Een nadeel van deze vorm is dat de rijrichtingen niet altijd logisch lijken, waardoor het risico van spookrijden wat groter is.

Combinaties van beide soorten aansluitingen komen veel voor. In dat geval wordt een van de rijrichtingen van de autosnelweg aangesloten met een halve haarlemmermeeraansluiting en de andere met een halve halfklaverbladaansluiting. Sommige aansluitingen zijn er maar in een richting.

Om filevorming op de autosnelweg tegen te gaan zijn aansluitingen soms voorzien van toeritdosering.

Zie ook[bewerken]

  • Een knooppunt voor kruisingen tussen autosnelwegen onderling.
  • Een knooppuntachtige afrit voor conflictvrije aansluitingen van autosnelwegen op een niet-autosnelwegen.