Aansteker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Wegwerpaansteker

Een aansteker is een busje vloeibare brandstof dat met behulp van een ontsteker ontbrand kan worden. Dit doet men meestal met als doel weer iets anders te doen ontbranden, bijvoorbeeld een sigaret of de gasbrander van een kookplaat.

De meest voorkomende aanstekers zijn exemplaren van plastic die worden weggegooid als het reservoir leeg is, doorgaans "wegwerpaansteker" genoemd. Ze zijn gevuld met butaangas en gebruiken meestal een vuursteentje als ontsteker. Ook andere brandstoffen worden gebruikt, zoals benzine. Tijdens WWl begonnen soldaten in hun vrije tijd aanstekers van gebruikte kogels te creëren. Deze kunstvorm die daardoor ontstaat wordt ook wel "Trench art genoemd. In die tijd kwam één ​​van de soldaten met een plan om een ​​schoorsteenkap in te voegen met gaten erin om het meer windproof te maken. We weten niet precies wie die eerste windproof versie heeft gemaakt. Wat we weten is dat de aansteker lijkt op de aansteker die zichtbaar is in de video op YouTube, die de titel "First windproof lighter of all time" heeft . Een bekend merk dat aanstekers produceert die werken op benzine, is Zippo. Het voordeel van benzine als brandstof in een aansteker, is dat zo'n aansteker ook goed werkt bij kou, vocht en wind.

Er bestaan ook aanstekers die niet met een vuursteentje werken, maar met een drukknop waarbij een elektrische vonk het gas laat ontbranden. Deze vonk wordt in bijna alle gevallen geproduceerd door een piëzo-element. Het bekendste type aansteker met piëzo-element is de turboaansteker waarvan de vlam ook bij harde wind blijft branden.

Auto[bewerken]

In een auto kan een sigarettenaanstekercontact gemonteerd zijn. Dit is een stopcontact waarin een aanstekerplug met een gloeispiraal geduwd kan worden, zodat de stroom van de accu de spiraal heet maakt. Daarna kan de plug gebruikt worden als aansteker.

Hoewel het contact daar aanvankelijk niet voor bedoeld is, wordt het meestal gebruikt voor het aansluiten van diverse elektrische apparaten. Die apparaten werken dan op 12 volt, de gebruikelijke boordspanning in een auto, en zijn voorzien van een autostekker of carplug. Het sigarettenaanstekercontact is gestandaardiseerd, iedere autostekker past erin.

Soorten aanstekers[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek aansteker in het WikiWoordenboek op.