Aansteker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Wegwerpaansteker

Een aansteker is een busje vloeibare brandstof dat met behulp van een ontsteker ontbrand kan worden. Dit doet men meestal met als doel weer iets anders te doen ontbranden, bijvoorbeeld een sigaret of de gasbrander van een kookplaat.

De meest voorkomende aanstekers zijn exemplaren van plastic die worden weggegooid als het reservoir leeg is, doorgaans "wegwerpaansteker" genoemd. Ze zijn gevuld met butaangas en gebruiken meestal een vuursteentje als ontsteker. Ook andere brandstoffen worden gebruikt, zoals benzine. Een bekend merk dat aanstekers produceert die werken op benzine, is Zippo. Het voordeel van benzine als brandstof in een aansteker, is dat zo'n aansteker ook goed werkt bij kou, vocht en wind.

Er bestaan ook aanstekers die niet met een vuursteentje werken, maar met een drukknop waarbij een elektrische vonk het gas laat ontbranden. Deze vonk wordt in bijna alle gevallen geproduceerd door een piëzo-element. Het bekendste type aansteker met piëzo-element is de turboaansteker waarvan de vlam ook bij harde wind blijft branden.

In een auto kan een sigarettenaansteker gemonteerd zijn. Deze aansteker heeft een gloeispiraal die door de accu van de auto elektrisch verhit wordt.

Soorten aanstekers[bewerken]

Zie ook[bewerken]