Aartsbisdom Riga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rīgas arhidiecēze
Aartsbisdom Riga
Basisgegevens
Aartsbisschop Zbigņevs Stankevičs
Parochies 74
Oppervlakte 23.587 km²
Bevolking 1.238.295 (2011)
Katholieken 221.800 (2011)
Website http://katolis.lv/rigas-arhibiskaps.html
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Historisch wapen van het aartsbisdom Riga

Het aartsbisdom Riga (Latijn: Archidioecesis Rigensis; Lets: Rīgas arhidiecēze) is een in Letland gelegen rooms-katholiek aartsbisdom met zetel in de stad Riga. De aartsbisschop van Riga is metropoliet van de kerkprovincie Riga waartoe ook de volgende suffragane bisdommen behoren:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Prinsbisdom Riga voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1201 richtte Albert van Buxhoeveden in Riga een bisschopszetel en een domkapittel op. Hij was drie jaar eerder als kanunnik van Bremen tot bisschop van Lijfland benoemd. In 1207 werd het bisdom een rijksleen en in 1224 werd de bisschop verheven tot rijksvorst. In 1255 werd Riga verheven tot aartsbisdom met de volgende suffragane bisdommen:

Het nabijgelegen bisdom Reval (het tegenwoordige Tallinn) was suffragaan aan het aartsbisdom Lund. Totdat het gebied in 1330 door de Lijflandse Orde werd veroverd had de aartsbisschop van Riga naast het geestelijk bestuur ook het wereldlijk gezag. Daarna behield de aartsbisschop alleen de geestelijke heerschappij. Later werden het domkapittel en de bisschopszetel onder gezag van de Duitse Orde gebracht. Na 1536 werd het aartsbisdom als gevolg van de Reformatie luthers.

Heroprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 september 1918 werd een nieuw rooms-katholiek bisdom Riga opgericht uit het toenmalige aartsbisdom Mahiljou. De eerste bisschop was Eduard O'Rourke. In 1922 werd het opnieuw verheven tot aartsbisdom. Het tegenwoordig Litouwse (grotere) bisdom Kaunas werd onder gezag van Riga gebracht. Dit werd gedaan om de kerkelijke grenzen gelijk te laten vallen met de staatkundige grenzen van de republiek Letland.

In 1937 werd een deel van het aartsbisdom afgestaan voor de oprichting van het bisdom Liepāja. Van Liepāja werd in 1995 een gedeelte afgestaan voor de oprichting van het bisdom Jelgava. In 1995 werd ook een gedeelte van het aartsbisdom afgesplitst voor de oprichting van het bisdom Rēzekne-Aglona.

Het huidige gebied van het aartsbisdom Riga komt overeen met de culturele en historische landstreek Vidzeme.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Roman Catholic Archdiocese of Riga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.