Abdelilah Benkirane

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Abdelilah Benkirane
Abdelilah Benkirane in 2009
Abdelilah Benkirane in 2009
Volledige naam Abdelilah Benkirane
Geboren 4 april 1954
Geboorteplaats Rabat
Land Vlag van Marokko Marokko
Functie Minister-president van Marokko
Sinds 2011
Voorganger Abbas El Fassi
Partij Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Abdelilah Benkirane (Arabisch: عبد الإله بنكيران, Rabat, 4 april 1954) is een Marokkaans politicus die minister-president van Marokko is sinds 2011. Hij is ook leider van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling. Na het winnen van een groot aantal zetels in de parlementsverkiezingen van november 2011 vormde zijn partij een coalitie met drie partijen die deel hadden uitgemaakt van de vorige regeringen. Hij werd benoemd tot minister-president op 29 november 2011.

Benkirane was een linkse politieke activist sinds de jaren 1970. Hij vertegenwoordigde Sale in het Marokkaanse parlement sinds 14 november 1997. Hij werd gekozen tot leider van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling in juli 2008, als opvolger van Saadeddine Othmani.

Benkirane voert een democratische en islamitische politiek. Zijn nieuwe regering is gericht op gemiddelde economische groei van 5,5 procent per jaar. Een ander doel is om de werkloosheid te verlagen tot 8 procent tegen het einde van 2016 van 9,1 procent aan het begin van 2012. De regering-Benkirane heeft ook actief nagestreefd dat Marokko nauwere banden krijgt met de Europese Unie, zijn belangrijkste handelspartner, maar ook in toenemende mate met de zes leden de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten.

Voorganger:
Abbas El Fassi
Minister-president van Marokko
2011-heden
Opvolger:
-