Abdij Saint-Michel de Cuxa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sant Miquel de Cuixà
De abdij Sant Miquel de Cuixà
Locatie
Locatie Codalet, Frankrijk
Start bouw 10e eeuw
Bouw gereed 11e eeuw
Architectuur
Bouwstijl pre-omaans en pomaans
Erkenning
Monumentstatus Monument historique
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Abdij Saint-Michel de Cuxa (ook wel Sant Miquel de Cuixà genoemd), is een benedictijns klooster aan de voet van de Pic du Canigou in de gemeente Codalet, aan de Franse kant van de Pyreneeën.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Abdij Saint-Michel de Cuxa komt voort uit de iets hoger gelegen abdij Sant Andreu d'Eixalada. In de herfst van 878 veroorzaakte een plotselinge stijging van de rivier de Têt (als gevolg van stortbuien) een overstroming, die het klooster, direct gelegen naast de bedding van de rivier, met zich meenam. De 35 monniken die de overstroming overleefden vluchtten naar Cuixà, waar zich een kerk bevond. De eigenaar van deze kerk was de geestelijke Protasius. In 879 richtten zij tezamen een nieuw klooster op deze plek op, Sant Germà de Cuixà, en Protasius werd de eerste abt.

Rond 940 besloot graaf Sunifred van Barcelona, de oudste zoon van Miró II, een nieuwe kerk te bouwen ter ere van de aartsengel Michaël (in het Catalaans Sant Miquel). Vanaf dit moment staat het klooster bekend onder de naam Sant Miquel de Cuixà.

Tijdens de franquistische dictatuur (1939-1975) werd het klooster een belangrijk toevluchtsoord voor intellectuelen en geestelijken uit Catalonië, van waaruit de weerstand tegen de dictatuur georganiseerd werd, onder meer door de gevluchte monnik Aureli Argemí i Roca, gewezen secretaris van de door Franco verbannen abt van de abdij van Montserrat Aureli Maria Escarré i Jané.

De ingang van de abdij.
Zie de categorie Abbaye Saint-Michel de Cuxa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.