Act of Supremacy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Henry VIII

Met de Akte van Suprematie (1534) werd koning Hendrik VIII door het Engelse parlement aangesteld als het hoofd van de katholieke kerk van Engeland. De aanname van de Akte van Suprematie en de daarbij behorende afscheiding van de katholieke kerk van Engeland had vooral een persoonlijke reden voor Hendrik VIII.

Oorspronkelijk was Hendrik VIII tegen de hervormingen van de katholieke kerk. Hij kreeg zelfs de titel Fidei Defensor ("verdediger van het geloof") toegekend door de paus, nadat hij een pamflet had geschreven waarin hij Maarten Luther van ketterij beschuldigde. Hij raakte echter ernstig in conflict met de Katholieke kerk nadat Paus Clemens VII in 1527 weigerde de scheiding tussen hem en zijn vrouw Catharina van Aragon goed te keuren. Door de Act of Supremacy werd Hendrik VIII hoofd van een Engelse staatskerk.

De Akte van Suprematie werd teruggedraaid in 1554 door koningin Mary Tudor, een overtuigd katholiek.

Haar opvolgster, de protestantse Elizabeth I, nam de tweede Akte van Suprematie aan in 1559. Deze tweede Akte van Suprematie bevestigde de Akte van Suprematie uit 1534, en plaatste de Engelse monarch weer aan het hoofd. Dit is tot op de dag van vandaag zo gebleven.

Externe link[bewerken]