Naar inhoud springen

Ad Grimmonbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 86.95.167.116 (overleg) op 29 aug 2019 om 08:35.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ad Grimmonbrug
Ad Grimmonbrug
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Oost
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 57′ OL
Overspant Nieuwe Vaart
Lengte totaal circa 28 m
Doorvaartbreedte 14 m
Brugnummer 1915
Bouw
Bouwperiode 1991
Gebruik
Huidig gebruik verkeersbrug
Weg Th.K. van Lohuizenlaan
Ad Grimmonbrug (Amsterdam-Centrum)
Ad Grimmonbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Ad Grimmonbrug (brug 1915) is een vaste brug in Amsterdam-Oost.

Ze is gelegen in de Th.K. van Lohuizenlaan, tot 1998 IJburglaan geheten[1], en voert over de Nieuwe Vaart. Ze verbindt tevens het Zeeburgerpad met het Cruquiuseiland.

De brug dateert van 1991; ze is geheel van gewapend beton, op de balustrades (in 2014 nog geel gekleurd) na. De landhoofden staan daarbij "in de Nieuwe Vaart". Dat laatste zorgde in de 21e eeuw voor problemen bij doorstroming van het water, zeker als water afgevoerd moest worden naar het gemaal op Zeeburg, aldus Waternet. Stroomopwaarts ontstond door de vrije nauwe doorvaartopening (10 meter smaller dan de overspanning) stuwing, terwijl stroomafwaarts draaikolken ontstonden die doorstroming blokkeerden. Door drijvende schotten stroomafwaarts te plaatsen werden de draaikolken voorkomen en kon het water sneller haar weg richting oosten vinden. De brug is een zusje van brug 1916, dat in haar verlengde over het Lozingskanaal ligt. Voor beide bruggen begon in februari 1989 al de inspraakronde aan, men kon toen eventuele bezwaren tegen de bouw van beide bruggen indienen.

De brug ging vanaf haar geboorte anoniem door het leven, dat wil zeggen alleen aangeduid met een nummer 1915. De gemeente Amsterdam vroeg in 2016 aan de Amsterdamse bevolking om mogelijke namen voor dergelijke bruggen. Veel inzendingen werden niet gehonoreerd, maar deze brug kreeg de naam Ad Grimmonbrug, een vernoeming naar de binnenhuisarchitect (ook voor de gemeente Amsterdam) Ad Grimmon, die ontwierp in de stijl van de Amsterdamse School - en later in de Bauhausstijl. De site Archief Grimmon had in eerste instantie brug 43 opgegeven om zijn naam te dragen. De Commissie naamgeving openbare ruimten CNOR) van de gemeente vond die brug in het kader van gemeentelijke richtlijnen niet bij hem passen, waarna het Archief Grimmon brug 1915 als alternatief voorstelde. In maart 2017 werd de vernoeming definitief bekend gemaakt.[2][3][4] De reden dat voor deze brug werd gekozen is, is dat in deze buurt meerdere straten naar architecten en stedebouwkundigen zijn vernoemd, waaronder ook de straat waarin zij ligt. Theodoor Karel van Lohuizen (1890-1956) was stedebouwkundige/planoloog, ook enige tijd in dienst van Amsterdam.

Tot eind 2012 reed buslijn 22 over de brug en had net na de brug zijn standplaats op de Th.K. van Lohuizenlaan.