Ad den Besten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ad den Besten
Ad den Besten (1968)
Algemene informatie
Volledige naam Adriaan Cornelis den Besten
Geboren 11 maart 1923
Geboorteplaats Utrecht
Overleden 31 maart 2015
Overlijdensplaats Amstelveen
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep dichter
Werk
Jaren actief 1946-2015
Genre poëzie
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Adriaan Cornelis (Ad) den Besten (Utrecht, 11 maart 1923Amstelveen, 31 maart 2015) was een Nederlands dichter, essayist en uitgever van poëzie. Hij is vooral bekend geworden als medewerker aan het Liedboek voor de Kerken en een nieuwe psalmberijming.

Vroege jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Korte tijd studeerde hij theologie; in die tijd werd hij beïnvloed door de ideeën van de protestantse theoloog Karl Barth. Als theologiestudent leverde hij in de oorlogsjaren bijdragen aan het baldadige en surrealistische maandblad De Schone Zakdoek dat een oplage had van één exemplaar. Den Besten groeide op in een naar eigen zeggen deutschfreundlich milieu. Zijn vader, Cornelis den Besten, werd in 1933 lid van de NSB en zelf tekende hij als theologiestudent de loyaliteitsverklaring, met voorbehoud: 'alleen voorzover in overeenstemming met mijn geloof in Jezus Christus'.[1] Zijn vader werd door de nazi's ontslagen als burgemeester van Apeldoorn omdat hij weigerde de fietsen van joodse burgers te vorderen. Den Besten meldde zich eind 1942 aan bij de Nederlandse Kultuurkamer.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn literaire debuut had Den Besten op 17-jarige leeftijd in het tijdschrift Opwaartsche Wegen (Uitgeverij Holland). Zijn eerste bundel, Dubbel leven, verscheen in 1946. Daarna studeerde hij Duits. Door zijn bloemlezing Deutsche Lyrik auf der anderen Seite speelde hij een belangrijke rol in de acceptatie van de Oost-Duitse poëzie in het Westen, vooral in de Bondsrepubliek. Ook was hij acquirerend redacteur van de Poëziereeks De Windroos, onder andere een springplank voor de vernieuwende Beweging van Vijftig in de Nederlandse poëzie.

Den Besten promoveerde in 1983 met een proefschrift over achtergrond en auteurschap van het Wilhelmus (Wilhelmus van Nassouwe: het gedicht en zijn dichter). Zijn bundel Poëzie om te zingen, met eigen liederen en vertalingen van (vooral Duitse) liederen, verscheen in 1998.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse kunsthistorica en auteur Liesbeth den Besten (1956) is zijn dochter.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Paul Arnoldussen, 'Ad den Besten (1923-2015)', in: De Parelduiker 20 (2015) 2, p. 69-72.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Ad den Besten.