Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Adamsappel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adamsappel bij een man.

Adamsappel is de alledaagse naam voor de prominentia laryngea, het naar voren uitstekende gedeelte van het schildkraakbeen (cartilago thyreoides) dat als een verhevenheid midden voor in de hals zichtbaar is.

Onder invloed van mannelijke geslachtshormonen groeit het schildkraakbeen in de puberteit sterk, waarbij de adamsappel naar voren uitgroeit. Daarom is met name bij mannen de adamsappel duidelijk zichtbaar. Enkele millimeters onder de adamsappel zit de voorste aanhechting van de stembanden.

Etymologie[bewerken]

Het woord adamsappel is afgeleid van de Bijbelse figuur Adam en verwijst naar de vrucht (hoewel het woord "appel" in Genesis helemaal niet voorkomt, wordt deze vrucht doorgaans omschreven als een appel, waarschijnlijk[bron?] omdat de soortnaam van appel malus is en dit woord ook slecht betekent) waarvan Adam zou hebben gegeten, daartoe verleid door Eva. Volgens de overlevering bleef een stukje fruit in zijn keel steken. Het bleef vervolgens zichtbaar als een verdikking in de hals. In verschillende talen wordt dezelfde aanduiding gebruikt: Adam's apple (Engels), pomme d'Adam (Frans), Adamsapfel (Duits) of pomum Adami[1] (medisch Latijn).

Zie ook[bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Siebenhaar, F.J. (1850). Terminologisches Wörterbuch der medicinischen Wissenschaften. (Zweite Auflage). Leipzig: Arnoldische Buchhandlung.