Adolf Stappaertsgasthuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adolf Stappaertsgasthuis
Adolf Stappaertsgasthuis
Locatie
Locatie KielBewerken op Wikidata
Adres Lage hobokense weg, Antwerpen (Kiel)
Coördinaten 51° 12′ NB, 4° 23′ OL
Opening 1907
Bouwinfo
Eigenaar Commissie openbare onderstand Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Adolf Stappaertsgasthuis was een ziekenhuis in de Antwerpse wijk Kiel vanaf 1907. Nadat het gebombardeerd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde het naar de wijk Haringrode in het district Berchem. In 1970 werd het mee opgenomen in het Middelheimziekenhuis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Het ziekenhuis werd gebouwd langs de Lage Hobokense Weg, die nog steeds bestaat maar nu Lage Weg heet, ten zuiden van de Hobokense polders. Men noemde het ziekenhuis naar Adolf Stappaerts, zijn legaat maakte de bouw mogelijk. Het opende zijn deuren in 1907 en was vooral gespecialiseerd in het behandelen van besmettelijke ziekten. Er waren aparte zalen voor patiënten met tuberculose, tyfus, rodehond, pokken en mazelen.

Overstroming 1930[bewerken | brontekst bewerken]

In de nacht van 22 november 1930 raasde er een zware storm over België, die de Hobokense polders onder water zette. Het ziekenhuis was volledig overstroomd en leed grote schade. De patiënten werden tijdelijk geëvacueerd naar het Stuivenberggasthuis.[1]

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22, 23 en 24 december 1944 werd het ziekenhuis vernield door V-bommen; de gebouwen werden nooit hersteld. Het ziekenhuis verhuisde naar de gebouwen van het Meisjeshuis, waar op dat moment al een hulpgasthuis voor oorlogsgewonden in werking was. Na de oorlog bleef het op deze locatie, tot het in 1972 werd opgenomen in het Middelheimziekenhuis.