Adolf Streckeisen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adolf Streckeisen
Algemene informatie
Geboren 28 juli 1857
Overleden 28 december 1916
Nationaliteit Zwitserse
Beroep medicus, gerechtsarts
Bekend van Eerste Zwitserse gerechtsarts
Medische informatie
Specialisme forensische geneeskunde
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Adolf Streckeisen (28 juli 1857 - 28 december 1916) was een Zwitsers medicus en de eerste Zwitserse gerechtsarts.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Adolf Streckeisen was professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Bazel. In de 19e eeuw werd de forensische geneeskunde geleidelijk van belang in strafrechtelijk onderzoek. Het Zwitserse Departement van Justitie en Politie vaardigde in 1895 een verordening uit die voor het eerst taken en plichten van de gerechtsarts (Gerichtsarzt) officieel regelde. Adolf Streckeisen werd in 1896 overeenkomstig deze verordening benoemd tot de eerste officiële Zwitserse gerechtsarts. Streckeisen voerde in opdracht van de gerechtelijke autoriteiten autopsieën uit en legde zijn conclusies vast in autopsierapporten. Hij onderzocht ook ongevallen en psychische stoornissen en was tevens verantwoordelijk voor de medische behandeling van gevangenen.

Adolf Streckeisen was de vader van Albert Streckeisen (1901–1998), Zwitsers petrograaf, naar wie het Streckeisen-diagram of QAPF-diagram is genoemd.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Beiträge zur Morphologie der Schilddrüse, 1886.
  • Zur Lehre von der Fragmentatio myocardii : Habilitationsschrift zur Erlangung der Venia legendi der hohen medicinischen Fakultät zu Basel vorgelegt, 1899.