Adri Alindo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adri Alindo
Adri Alindo
Persoonsgegevens
Volledige naam Adriana Palingdood
Geboren Rotterdam, 2 augustus 1905
Overleden Wenen, 20 juni 2001
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Nationaliteit Nederlandse
Beroep(en) illustrator
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Adri Alindo (werkelijke naam Adriana Palingdood) (Rotterdam, 2 augustus 1905 - Wenen, 20 juni 2001) was een Nederlands illustratrice en boekbandontwerpster. Ze is vooral bekend als illustratrice van kinderboeken.[bron?]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Alindo wordt geboren in 1905, in het gezin van Beschier Palingdood in een eenvoudig milieu. Het gezin heeft vijf kinderen en woont in Rotterdam Crooswijk. In haar jeugd tobt Alindo met haar gezondheid en gaat zij enkele malen kuren in Katwijk.

Al in haar kindertijd is haar tekentalent te merken en als tiener krijgt zij tekenles op een paar avondscholen. Later bezoekt zij de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Alindo reist dagelijks naar de Coolsingel, die op de plaats van de net drooggelegde Coolvest is ontstaan.

Zij krijgt les van de kunstenaar Huib Luns. Er wordt gewerkt met de tekenmethode Dupuis, maar de echte illustrator-opleidingen beginnen pas nadat Adri al gevestigd tekenares is.

Jaren twintig[bewerken | brontekst bewerken]

Van vier kleuters, 1925

In Katwijk ontmoet Alindo tijdens een van haar kuurperioden de directeur van chocoladebedrijf Driessen. Voor hem maakt zij haar eerste reclametekening.

Nog voordat haar opleiding is voltooid, solliciteert Alindo bij uitgeverij Van Goor in Gouda. Zij stuurt in mei 1924 een aantal tekeningen op, met als resultaat een uitnodiging om langs te komen. Het bezoek is succesvol, want zij mag proeftekeningen maken voor het boek Mimosa.

In 1925 verschijnen er 2 boekjes bij uitgeverij Van Goor met haar illustraties: ‘Mimosa’ (in de serie ‘Voor ’t kleine volkje’) en : ’Het wonderplantje’ (in de serie ‘Gezellige uurtjes’). De boekseries hebben een uiterlijke eenheid. Wat is Alindo trots op haar eerste publicaties! In beide series zal ze meer boekjes illustreren.

Vervolgens mag ze bij Van Goor een serie prentenboekjes overnemen, waarvan al acht deeltjes zijn verschenen met tekeningen van Bas van der Veer en Sijtje Aafjes. Zij zal er nog 6 illustreren (twee in 1925 en vier in 1928). Deze serie krijgt geen eigen naam. Alindo werkt hier samen met schrijfster S.M. Bouman-van Tertholen. Mevrouw Bouman schrijft korte versjes over alledaagse kindergebeurtenissen en Alindo maakt er de plaatjes bij. De boekjes hebben succes, want volgende drukken blijken nodig.

Bouman-van Tertholen introduceert Alindo bij Noordhoff en voor die uitgever tekent Alindo enkele muziekboekjes, waaronder in 1926 ‘Zonneschijn in ’t Kinderleven’ met eigen liedjes van mevrouw Bouman. In 1928 verschijnt ‘Zing en speel me maar’, een boek met traditionele liedjes. Een jaar eerder, in 1927, verscheen al een boek over opvoeding bij de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, twee jaar later gevolgd door een tweede deel. De boekjes heten ‘Tot geluk geboren’.

Een andere schrijfster met wie Alindo regelmatig samenwerkt is mevrouw D.A. Cramer-Schaap. Die vraagt haar in 1925 bij het selecte gezelschap voor het tijdschrift Zonneschijn en in 1926 verschijnt haar eerste ‘Gulden meisjesboek’. In 1927/28 verleent Alindo haar medewerking aan twee leesmethoden van de heer Bloemink.

1928 is een belangrijk jaar in het leven van Alindo. Zij tekent haar eerste boekje voor Meinema: ‘Oudejaar’. Meinema zal de uitgever worden waarmee ze het meest samen zal werken. Haar illustraties verschijnen vooral in de reeks: Bibliotheek voor zondagsschool, school en huis. Tijdens haar leven illustreert ze ook voor Kluitman, Cohen, Bosch en Keuning en anderen, maar voor Meinema blijft ze hofleverancier en met directeur Van Drimmelen wordt ze in later jaren zelfs bevriend.

Alindo illustreert in 1929 prentenboeken van Anna Sutorius in de serie ‘Voor school en huis’, een prentenboekenserie uitgegeven door Martin Cohen. Ook hierin staan korte versjes die door Alindo stap voor stap worden getekend.

Jaren dertig en veertig[bewerken | brontekst bewerken]

Map van Ree 1934

Vanaf 1930 wordt Alindo gevraagd om bestaande Meinema-boekjes van nieuwe tekeningen te voorzien. In acht jaar tijd zal ze veertien boekjes vernieuwen. Vaak zijn het boekjes met minder dan 50 bladzijden en minder dan 10 plaatjes. In Meinema's jeugdreeks verschijnen enkele dikkere uitgaven, ‘Nan’s zonnige zomer’ en ‘Map van Ree’.

Ook in haar privéleven zijn er ontwikkelingen. Op de academie heeft zij Rudolf Buchner leren kennen. Oostenrijkse Rudolf is jurist bij ‘The Dutch Rubber Works’ en hij wil zich laten omscholen tot kunstenaar. In 1931 trouwen ze; zij gaan wonen in Rotterdam Hillegersberg, later in de Samuel Mullerstraat. Het huwelijk zal kinderloos blijven.

Financieel gaat het het echtpaar voor de wind. Alindo krijgt voldoende opdrachten en dat kan niet elke collega zeggen. Alindo kan van haar werk leven en de familie merkt dat ze van luxe houdt. Bovendien heeft Rudi een goed salaris. Regelmatig bezoeken ze Wenen en daar maken ze kennis met het kunstenaarsmilieu. Rond 1934 verhuizen ze van Rotterdam naar Den Haag.

In deze jaren, de jaren van crisis en oorlog, blijkt de productie van mooie kinderboeken te stagneren. Toch is bij Alindo weinig van de crisis te merken. In de dertiger jaren illustreert ze bijna 100 boeken en in de jaren veertig komen daar toch nog ruim 30 uitgaven bij. Alleen in de jaren 1944-1946 illustreert ze niets.

Bij uitgeverij Van Goor illustreert ze in 1931 een onderwijsuitgave, bij Versluys een onderwijsmethode met een aantal mooie schoolplaten en Van Nelle (van de koffie en thee) vraagt haar voor een reclame-uitgave: ‘De Club uit Rustoord’. In 1932 verschijnt haar plaatjesboekje voor kleuters ‘Haantje kukelaantje’, weer van mevrouw Bouman-van Tertholen. Vanaf 1935 zijn bijna al haar illustraties voor Meinema. Haar tekeningen blijven dicht bij de tekst. Ze laten vaak de knusse wereld zien van het jonge kind of het tienermeisje. Een van de uitzonderingen is het boekje over seksuele voorlichting ‘Moeder spreek!’, dat bij Bosch en Keuning verschijnt.

Bij uitgeverij Noordhoff verschijnt een boekje met versjes ‘Zomerzon’ en een boek met Sinterklaasliedjes. Er staan, naast de traditionele liedjes, eigen liedjes in van mevrouw Bouman- van Tertholen. Een ander kinderboek is ‘’t Is feest als moeder voor ons leest’. Boeken voor volwassenen komen bij Alindo zelden voor. Toch verschijnen er twee deeltjes in de Libellen-serie.

In de crisisjaren is er weinig vraag naar rubber en het bedrijf van Rudi gaat in 1935 failliet. Hij verlangt terug naar zijn vaderland en in 1938 besluit het echtpaar naar Oostenrijk te verhuizen. Rudi verruilt zijn juristenbaan voor de onzekere wereld van de kunst. Het Nederlandse huis wordt aangehouden. Elk jaar is Alindo enkele maanden tot een half jaar in Nederland; soms met haar echtgenoot, maar meestal alleen. In hun Haagse huis werkt ze dan alle illustratie-opdrachten af. Bovendien vraagt Meinema haar regelmatig een omslag voor de catalogus te maken en advertenties te tekenen.

Jaren vijftig en zestig[bewerken | brontekst bewerken]

Als de koekoek zeven slaat 1954

In de jaren 50 en 60 ontstaan de vrije en expressieve illustraties, maar Alindo blijft tekenen zoals zij gewend was. Wel verandert de wereld van het boek. Er komen goedkope pocketreeksen, Mei-pockets, en in 9 boekjes komen tekeningen van Alindo.

Naast de zondagsschoolboekjes verschijnen in 1952 drie deeltjes ‘Het schone geheim’, een inleiding in het voordragen door kinderen. In 1954 komen drie boekjes uit met versjes en verhaaltjes voor het slapen gaan. Zij hebben de titel: ‘Als de koekoek zeven slaat’. In 1957 wordt een boek uit 1939 (‘’t Is feest…’) vertaald in het Zuid-Afrikaans en Alindo's illustraties komen ook in dat boek voor.

Rudi is inmiddels in het Weense kunstenaarsmilieu een graag geziene figuur geworden. Hij schildert graag en veel, maar zijn kunst levert te weinig geld op. Daarom gaat Alindo ook in Oostenrijk door met het illustreren van de boeken van Meinema.

In de naoorlogse jaren houdt Rudolf zich bezig met het organiseren van tentoonstellingen en kunstmanifestaties. Hij wordt daarmee een bekende Wener en ontvangt voor zijn werk zelfs een ere-professoraat. In 1962 overlijdt hij plotseling.

In 1970 is Alindo 65 jaar en stopt ze met het illustreren van boeken. In dat jaar verschijnen haar laatste drie boekjes, maar voor haar eigen plezier tekent ze door.

Dertig laatste jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Na de dood van Rudolf beheert Alindo de schilderijen van haar echtgenoot. Daarbij gebeurt iets onverwachts: er komt steeds meer vraag naar de kunst van Rudolf. Met de verkoop van de schilderijen kan Alindo haar inkomen aanvullen.

Langzaamaan ontstaat de gewoonte om 's middags naar café Prückel te gaan. Het ligt om de hoek van de straat aan de Stubenring. Daar heeft ze haar vaste plek. Ze drinkt er koffie, eet wat en ontmoet er kennissen. Met het klimmen der jaren gaat haar gehoor achteruit en vooral telefonische contacten worden onmogelijk.

Alindo overlijdt in 2001 in haar woning in Wenen en wordt in die stad gecremeerd. Haar as wordt 15 jaar later in Nederland verstrooid.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

schets uit de laatste jaren

Adri Alindo heeft in bijna 250 boeken en in tal van tijdschriften getekend. Tot de zestiger jaren vonden veel christelijke ouders dat het protestants-orthodoxe boek van groot belang was bij de opvoeding. In reformatorische kringen is dat nog steeds het geval.[bron?] Er worden in die tijd veel Meinema-boekjes verkocht, zelfs in de magere crisisjaren.

In de Koninklijke Bibliotheek is zij ruim vertegenwoordigd; haar naam levert 362 treffers op, vaak links naar kinderboeken.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken (op volgorde van de eerste bijdrage van Alindo)

De twintiger jaren

1925
Jacqueline Bles Mimosa Van Goor Gouda
S.M. Bouman-van Tertholen Van vier kleuters Van Goor Gouda
S.M. Bouman-van Tertholen De vlieger Van Goor Gouda
Riek Poutsma Het wonderplantje Van Goor Gouda
1926
S.M. Bouman-van Tertholen Zonneschijn in 't kinderleven Noordhoff Groningen
D.A. Cramer-Schaap Het gulden meisjesboek dl 1 De Haan Utrecht
Marie Leopold Bob's groote dag Van Goor Gouda
Riek Poutsma Het haar van prinses Silvia Van Goor Gouda
1927
F.H.N. Bloemink Om te leren lezen Van Goor en Zn Den Haag
Henriëtte Prins Nel van den Berg uit logeeren Van Goor Gouda
J. Riemens-Reurslag Tot geluk geboren I Mij tot nut van 't Alg. Amsterdam
Agatha Snellen De poppendokter en andere verhalen Van Goor Gouda
1928
F.H.N. Bloemink Ik kan al lezen, tweede boekje Van Goor Den Haag
F.H.N. Bloemink Op het ijs Van Goor Den Haag
S.M. Bouman-van Tertholen De verjaardag van kleine Kootje Van Goor Gouda
S.M. Bouman-van Tertholen Uit varen Van Goor Gouda
S.M. Bouman-van Tertholen Zing en speel me maar Noordhoff Groningen
S.M. Bouman-van Tertholen Dat liep goed af Van Goor Gouda
S.M. Bouman-van Tertholen Het verloren klompje Van Goor Gouda
D.A. Cramer-Schaap Het gulden meisjesboek dl 2 De Haan Utrecht
D.A. Cramer-Schaap Aan den dijk De Haan Utrecht
Marijo Oudejaar Meinema Delft
1929
Johanna Breevoort Om een gestolen zoutvaatje Meinema Delft
Carla Onder het veilige dak Meinema Delft
Carla Op Lindenoord Meinema Delft
S. Gruys-Kruseman De wonderdrank Kluitman Alkmaar
Truida Kok Jona en Sari Kluitman Alkmaar
P.A.E. Oosterhoff Majesteitje Kluitman Alkmaar
Henriëtte Prins In het wonderbosch Van Goor Gouda
J. Riemens-Reurslag Tot geluk geboren II Mij tot nut van 't Alg. Amsterdam
Anna Sutorius De gestoorde bruiloft Erven Martin G.Cohen Den Haag
Anna Sutorius Het verdwaalde konijntje Erven Martin G.Cohen Den Haag
Ella Vémor Elsie Kluitman Alkmaar

De dertiger jaren

dertiger jaren, jaartal onbekend
Anneke ? ?
Eendjes voeren ? ?
Het sneeuwt ? ?
Het visschertje ? ?
Onder de parapluie ? ?
Zangles ? ?
1930
F.H.N. Bloemink Klaas Vaak komt verhaaltjes vertellen Van Goor Den Haag
Tine Corner Toen 't tegenliep Meinema Delft
Hugo Kingmans De wraak van Jan Zeegers Meinema Delft
D.A. Cramer-Schaap Kerstboek Zonneschijn De Haan Utrecht
Marijo Een zaterdag Meinema Delft
Marijo Van Nel en Nol en Keesje Bol Meinema Delft
1931
Willem Brakman Jongensboek Verhalen Querido Amsterdam
Carla Schoolvriendinnen Meinema Delft
D.A. Cramer-Schaap Kerstboek Zonneschijn De Haan Utrecht
T. Gielstra Eigen taal W. Versluijs Uitg. Amsterdam
Jan H.de Groot Zomerzon, versjes voor kleuters Noordhoff Groningen
H. Henszen Veenland De belooning Meinema Delft
B.van Huet De club uit Rustoord Van Nelle Rotterdam
Gera Kraan-van den Burg Jooske's moeilijke dagen Meinema Delft
Marijo Miep en Ap en hun hondje Nap Meinema Delft
Paula Kleine Jaap Meinema Delft
E. Vrieze Steloefeningen voor de lagere school G.B. van Goor en Zn Den Haag
D. van der Zee Joop, Jaap en Job Bosch en keuning Baarn
1932
S.M. Bouman-van Tertholen Haantje Kukelaantje Van Dishoeck Bussum
Carla Van drie kleine kleuters Meinema Delft
D.A. Cramer Schaap Pimpermokkel en zijn vrouwtje ? ?
D.A. Cramer Schaap Pinksterbloemen ? ?
Frieda van Felden Nan's zonnige zomer Meinema Delft
Jo Kalmijn-Spierenburg Flakkervlammetje Bosch & Keuning Baarn
D.M Menkens-van der Spiegel t Vogeltje met vreemde veeren Bosch & Keuning Baarn
1933
Carla Vaders oudste Meinema Delft
Francina Corrie en Jan Meinema Delft
Francina Henk's geschenk Meinema Delft
Frouck van der Hooning De Ten Braggecate's Bosch & Keuning Baarn
Truud de Moor Trientje, het zusje van zieke Basje Meinema Delft
Cor van Osenbruggen De ontdekking Van Goor Den Haag
1934
F.H.N. Bloemink De luchtreis Van Goor Den Haag
F.H.N. Bloemink Een winterdroom Van Goor Den Haag
F.H.N. Bloemink Riet en Ied Van Goor Den Haag
J.S. Dondorp-Tazelaar Het nieuwe zusje Meinema Delft
M.van der Hilst De Uiver, Frits Ruyyer en een nikkelen stuiver Meinema Delft
M.van der Hilst Roselientje Meinema Delft
Gera Kraan-van den Burg Het kerstfeest op oudejaarsavond Meinema Delft
J.H.van der Lichte Tot het licht gloorde Meinema Delft
Chr. Steketee Baby's eerste levensjaar Bosch & Keuning Baarn
Ada Tijmes-Jonkman Map van Ree Meinema Delft
H.A. Wijmans Joosts Kerstfeest Meinema Delft
Sophie Woudts Beatrijs / Die andere Beatrijs Meinema Delft
Kerstkeur Meinema Delft
1935
S.M. Bouman-van Tertholen Sint Nicolaas Noordhoff Groningen
Carla De tweelingen Meinema Delft
Carla Van Niek en Nan en de pop Gert Jan Meinema Delft
D.A. Cramer-Schaap Kerstboek Zonneschijn De Haan Utrecht
Francina Hoe God hielp Meinema Delft
Jan van Groningen Het konijntje Meinema Delft
Joh.van Hulzen Kees Meinema Delft
Gien de Koning Marleentje Meinema Delft
K. van Loon Pim en zijn broertje Pat Meinema Delft
1936
N.W.van Diemen de Jel Om een boterkistje en een sportkar Meinema Delft
A. Duyser Van Hippeltje en Janneman Meinema Delft
Greeth Gilhuis-Smitskamp Alie gaat in een dienstje Meinema Delft
Jan van Groningen Frits Meinema Delft
H. Hoogeveen Het jongetje uit de polder Meinema Delft
Marijo Huize Windhoek Meinema Delft
J.M. Westerbrink-Wirtz Martha krijgt nieuwe kennissen Meinema Delft
Op visite ? ?
1937
F.H.N. Bloemink In sprookjesland Sijthof Leiden
Carla Henkie Meinema Delft
Carla Greetje en Fokkie Meinema Delft
J.S. Dondorp-Tazelaar Harrie's eerste schooljaar Meinema Delft
C. Gilhuis Het kikkerslootje Meinema Delft
M.van der Hilst Toen 't winterde Meinema Delft
J.H. H Huisman-Schippers Een vast vertrouwen Meinema Delft
C.Th. Jongejan-de Groot Jobse Meinema Delft
Jo Kalmijn-Spierenburg Een huis vol zon Bosch & Keuning Baarn
Jeanne Marie Toch nog alles ten goede Meinema Delft
Jeanne Marie Het was Dirk Smit niet Meinema Delft
H.te Merwe De bladwijzer Meinema Delft
Betty van der Plaats Als de grote reis begint Meinema Delft
1938
Mien Bouwens Eén centje maar Meinema Delft
Carla Wil en Til Meinema Delft
S. Franke Vrolijke versjes van 't Artis-volkje Bosch & Keuning Baarn
Greeth Gilhuis-Smitskamp Van Niekje, Riekje en de rozijnentaart Meinema Delft
H. Henszen Veenland Het geweigerde geschenk Meinema Delft
H. Christina Koster Een Hollands meisje in een Zwitsers dorp Meinema Delft
G. Mulder Margje wil een fiets Meinema Delft
K.S. Pomp Hansje Meinema Delft
Agnie van der Torre De club van de kat Meinema Delft
Wieland Wouters Het geheim van ruigen Toon Meinema Delft
1939
C.B. Drewes Wat Corrie vond en wat ze deed Meinema Delft
Greeth Gilhuis-Smitskamp 't Is feest als moeder voor ons leest Meinema Delft
M.van der Hilst Mien komt er doorheen Meinema Delft
Jo Kalmijn-Spierenburg Moeder spreek! Bosch & Keuning Baarn
H. Christina Koster Rietje vergeet haar belofte niet Meinema Delft
H.Th. van Munster Waarom Jopie bang was Meinema Delft
Paula Liesje en Antje Meinema Delft
Betty van der Plaats De eerste halte Meinema Delft
K.S. Pomp Naar moeder Meinema Delft
K.S. Pomp Van Jan en Jaapje en ouwe Teun Meinema Delft
M.L.J. Snoeck-Henckemans Dagboek van Hans en Hanneke Sijthoff Delft
F.B.van Velzen Twee meisjes, even oud, maar.... Meinema Delft

De veertiger jaren

veertiger jaren,jaartal onbekend
Karsman Voor onze jeugd ? ?
Adri van Witzenburg Een dag om nooit te vergeten Meinema Delft
Lot's slee ? ?
1940
Frieda van Felden Poms prettige dag Meinema Delft
Nel den Hollander Van Bart de Regt en zijn bonnetjeskaart Meinema Delft
H. Christina Koster Kleine Keesje en de grote stad Meinema Delft
Paula Van twee kleine jongens Meinema Delft
K.S. Pomp Arie de Geus Meinema Delft
K.S. Pomp Bij oom en tante Meinema Delft
K.S. Pomp Mooie fluitjes Meinema Delft
Meta Visser- Gorselink Haantje de voorste Meinema Delft
1941
Frieda van Felden Pom en haar vriendjes Meinema Delft
H. Henszen Veenland Ank's tweede jaar Meinema, mei pockets Delft
H. Christina Koster Met vaders Zoon aan boord Meinema Delft
Joke van Kuipers Evy is alleen Meinema Delft
M. van Nuis-Zuidema Rode papavers Meinema Delft
Aart Romijn Marietje heeft het moeilijk Meinema Delft
Annie Vreeland Edelweisz Meinema Delft
1942
H. Christina Koster Wat Bram Brons in enkele dagen beleefde Meinema Delft
Ina van Veen-van der Vlies Gelukskind Meinema Delft
1943
A. Koster De wandelmars Meinema Delft
1947
Nel den Hollander Met een griepje thuis Meinema Delft
G. Snoek Ruudje Meinema Delft
A.van Vliet-Ligthart Schenk Liesje en Tineke Meinema Delft
Wieland Wouters O die bal Meinema Delft
1948
P. Brouwer Van vriendinnen, vrinden en veel vreugde Meinema Delft
A. Duyser Jon Joekema Meinema Delft
A. Duyser Alles draait om Jon Meinema Delft
A. van Hartingsveldt Het Kerstgeheim van Dorus Meinema Delft
H.te Merwe De schriften van Gonnie de Bruijn Meinema, mei pockets Delft
M. van Teiland Freekje en de nieuwe slee Meinema Delft
1949
C.M.v.d. Berg-Akkerman Van een stuiter en een sneeuwbal Meinema Delft
Marian van Bergen Het meisje voor het raam Meinema Delft
D.A. Cramer-Schaap Kerstboek Zonneschijn De Haan Utrecht
Aart Romijn Een gewoon meisje en toch Meinema Delft
Rie Smaal-Meeldijk Zilvervosje Meinema Delft
G. Snoek Kleine avonturiers Meinema Delft
N. Verkuyl Vlechten-Ansje Meinema Delft

De vijftiger jaren

vijftiger jaren, jaartal onbekend
Leonard Roggeveen De pantoffels van Teunisboer
1950
Bram van Beyeren Dolf geloofde Meinema Delft
F.L. Burg Van Treesje en Geesje Meinema Delft
D.A. Cramer-Schaap Kerstboek Zonneschijn De Haan Utrecht
J.W. Grisnigt Margeetje Meinema Delft
L. Huisinga-Scaf Rob van Olden Van Goor Den Haag
Annie Sanders De kasruit Meinema Delft
Ina van Veen-van der Vlies Tineke's thuis Meinema Delft
1951
D.A. Cramer-Schaap Zonneschijn Kerstboek De Haan Utrecht
Joke Dijkshoorn Annètje en de grote toren Meinema Delft
M.B. Gijsbers-Westera De gevangen rovers Meinema Delft
Piecky de Jong Louitje Meinema Delft
M. van Nuis-Zuidema Kate Meinema Delft
1952
J.J. Frinsel De erepoort Meinema Delft
J.J. Frinsel Woonwagens in het dorp Meinema Delft
Gré Konings en Joh.Tigchelaar Het schone geheim Van Goor Den Haag
A.G. Lameris-Bolt Grootjes Kerstverhaal Meinema Delft
D. Menkens-van der Spiegel t Sopraantje Meinema Delft
A.van Vliet-Ligthart Schenk Het is een geheimpje Meinema Delft
Ina de Vries-van der Lichte Drie vriendinnetjes Meinema Delft
1953
Bomhoff Het licht schijnt overal Ploegsma Amsterdam
A.G. Lameris-Bolt Het rode sleetje Meinema Delft
J.E. Niemeijer Janbaas en de kippen Meinema Delft
Rie Smaal-Meeldijk Het huis aan de haven Meinema Delft
Ina van Veen-van der Vlies Kerstfeest op zolder Meinema Delft
Ina de Vries-van der Lichte Jannemientje Meinema Delft
1954
Fré van Hoorn Vlammetje Meinema Delft
A.G. Lameris-Bolt Als de koekoek zeven slaat 1 Meinema Delft
A.G. Lameris-Bolt Als de koekoek zeven slaat 2 Meinema Delft
A.G. Lameris-Bolt Als de koekoek zeven slaat 3 Meinema Delft
J.E. Niemeijer Janbaas en de beer Meinema Delft
M. van Nuis-Zuidema Het viertal uit de bergen Meinema Delft
J. Schoute En toch werd het feest Meinema Delft
1955
H. Henszen Veenland Om een ijsje Meinema Delft
Fré van Hoorn Vlammetje en haar vriendjes Meinema Delft
Liesbeth Lems De glazen stuiter Meinema Delft
M. van Nuis-Zuidema De waterval Meinema Delft
Rie Smaal-Meeldijk Mop Meinema Delft
1956
Liesbeth Lems De nieuwe jurk Meinema Delft
Rie Smaal-Meeldijk En moeder kiest Anneke Meinema Delft
N.A.C. Wissel Dikkie en de goudvisjes Meinema Delft
1957
Jeanette van Beilen De botter van Kees Meinema Delft
Liesbeth Lems Dom Fikje Meinema Delft
Corry van der Linge Suiker voor de pannekoeken Meinema Delft
G. Smitskamp Kom luister! Mammie gaan lees! HAUM Kaapstad
N.A.C. Wissel Dikkie heeft vakantie Meinema Delft
1958
Gerda van Eijsden Ver van het heidehuis Meinema, meipockets Delft
Jennie Slegers-Kwakkel Voor twee kwartjes, Marijke? Meinema Delft
Elja V. Vlas Roos in de rimboe Meinema Delft
N.A.C. Wissel Dikkie en Lineke Meinema Delft
1959
Jeanette van Beilen De reis van Kees en Luutje Meinema Delft
Jeanette van Beilen Marijke Meinema Delft
Wijnand Jacobs Fransje is dol op auto's Meinema Delft
Liesbeth Lems Mieke Meinema Delft
Liesbeth Lems Mieke helpt een handje Meinema Delft
T. Roest-Kleinmeijer Dat heeft de wind gedaan Meinema Delft

De zestiger jaren

1960
Jeanette van Beilen En Marijke gaat ook uit Meinema Delft
Mary Dekker Kleine kastanje Meinema Delft
A. Duyser Jon tussen sneeuw en zon Meinema Delft
1961
Jeanette van Beilen Marijkes verjaardag Meinema Delft
Liesbeth Lems Een nieuwe lente voor Mieke Meinema Delft
1962
Jos.A. Brusse Een wagen volgeladen Meinema Delft
Jos.A. Brusse Kleine Kees.... Grote Kees Meinema Delft
Jennie Slegers-Kwakkel Robbie en de orgelman Meinema Delft
A.van Vliet-Ligthart Schenk Muziek in de stal Meinema Delft
1963
Fré van Hoorn Vlammetje's lief en leed Meinema Delft
Ina de Vries-van der Lichte Vrolijk Fransje Meinema Delft
1964
Jos.A. Brusse Twee domme herders Meinema Delft
L.H.van der Ster-Bouwmeester Josientje Meinema Delft
1965
H.te Merwe Noortje opent de rij Meinema, mei pockets Delft
1968
T. Roest-Kleinmeijer Baas Jan is een bovenste beste Meinema Delft
H.te Merwe Hannie wordt tweede Meinema Delft
1970
J. Doornik Klaar is Klaartje Meinema Delft
Liesbeth Lems Mieke zegt ja! Meinema Delft
Liesbeth Lems Pech gehad Like! Meinema Delft
Vrouwenbladen
 • De vrouw en haar huis
 • De jonge vrouw
 • Wij jonge vrouwen
 • Moeder
 • Vrouwenpost
Kindertijdschriften
 • Zonneschijn
 • Kie-ke-boe
 • Ons eigen tijdschrift
 • Stavast
 • Vrije vogels
Populair letterkundig tijdschrift
 • Opgang
Schoolplaten
 • Zes omgevingsplaten bij T. Gielstra Eigen Taal

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

 • Ad de la Mar, Adri Alindo, al haar werken Velp 2018, 394 blz (ter inzage in de Koninklijke Bibliotheek)
 • Saskia de Bodt, Jeroen Kapelle et al., Prentenboeken. Ideologie en illustratie 1890-1950, Amsterdam/Gent (Ludion) 2003, p. 249
 • M. Groot, Vrouwen in de vormgeving 1880-1940, Rotterdam 2007
 • Jobje Bakker, Tekenend voor toen, Den Haag 1984
 • Richard van Schoonderwoerd, Vroom en vrij, Zoetermeer 2001
 • Richard van Schoonderwoerd, De ware kindervreugd, Kampen 2015

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]