Advocaat-generaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een advocaat-generaal is een bepaalde rechterlijke magistraat. De daadwerkelijke taak van het ambt is afhankelijk van het hof waar de advocaat-generaal aan verbonden is.

Advocaat-generaal in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn er twee verschillende soorten advocaten-generaal, die een totaal andere taak hebben.

Advocaat-generaal bij het ressortsparket[bewerken | brontekst bewerken]

Een advocaat-generaal verbonden aan het ressortsparket vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie bij strafzaken aan een Nederlands gerechtshof. Dit is dus geen functie die tot de rechterlijke macht behoort. Zijn rol is te vergelijken met die van Officier van Justitie bij een rechtbank, dat is de persoon die namens de staat een strafzaak bij de rechter aanhangig maakt en verdedigt.[1] De advocaten-generaal maken deel uit van het ressortsparket, de afdeling van het Openbaar Ministerie die aan de gerechtshoven verbonden is. Het ressortsparket staat sinds 1 januari 2013, bij de wijziging van de Rechterlijke indeling van Nederland, onder leiding van de landelijk hoofdadvocaat-generaal en heeft vestigingen in de vier ressorten, bij de vier gerechtshoven. Een hoofdadvocaat-generaal staat aan het hoofd van een vestiging van het ressortsparket. Voor 1998 was de procureur-generaal hoofd van een van de vijf ressortsparketten. Sinds september 2018 is mr. Mariëtte Bode landelijk hoofdadvocaat-generaal aan het hoofd van het ressortsparket bij het Openbaar Ministerie.

De functie van advocaat-generaal als vertegenwoordiger van het OM bij het ressortsparket van het Hof vindt zijn grondslag in art. 138 van de Wet op de rechterlijke organisatie.

Advocaat-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden[bewerken | brontekst bewerken]

Een advocaat-generaal bij het parket bij de Hoge Raad der Nederlanden adviseert de Hoge Raad als voorbereiding op een uitspraak in een bepaalde zaak (arrest). Hij brengt onafhankelijk juridisch advies uit inzake lopende procedures, doorgaans bijgestaan door een team van wetenschappelijke medewerkers. Dit advies wordt de conclusie genoemd: een advocaat-generaal neemt conclusies. De Hoge Raad is vrij dit advies te volgen of ervan af te wijken. Het recht biedt vaak meerdere mogelijkheden onder de gegeven omstandigheden tot een bepaalde uitspraak te komen. Publicatie van uitspraken van de Hoge Raad gaan doorgaans vergezeld van de conclusie van de A-G.

De conclusies spelen, samen met de jurisprudentie, de juridische commentaren op rechterlijke uitspraken (annotatie of noot) en de juridische literatuur, een belangrijke rol in de ontwikkeling van het recht. Zo worden ze door andere juristen als inspiratiebron gebruikt, door rechters als reflectie op hun werk of door politici om voeling te houden met mogelijke veranderingen in de maatschappij.[2] Een goede conclusie schetst vaak voorafgaand aan het uiteindelijke advies een uitgebreid beeld van de relevante juridische standpunten omtrent een bepaald onderwerp en is gelardeerd met overwegingen voor en tegen bepaalde standpunten.

De procureur-generaal en de advocaten-generaal vormen tezamen het parket bij de Hoge Raad. Zij maken geen deel uit van het Openbaar Ministerie.

De functie van advocaat-generaal bij de Hoge Raad vindt zijn grondslag in art. 113 van de Wet op de rechterlijke organisatie.

Advocaat-generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Unie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Hof van Justitie van de Europese Unie wordt bijgestaan door een aantal advocaten-generaal. De taak van een advocaat-generaal bij het Hof van Justitie van de Europese Unie is vergelijkbaar met de taak van de advocaat-generaal bij de Nederlandse Hoge Raad. De advocaten-generaal dienen het Hof bij te staan door middel van onpartijdige, onafhankelijke en gemotiveerde adviezen over een bepaalde zaak.[3] Deze adviezen worden net als bij de Hoge Raad "conclusies" genoemd. De advocaten-generaal worden net als de rechters van het Hof benoemd door de lidstaten voor een termijn van zes jaar en zijn herbenoembaar.[4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]