Afrikaanse Hebreeërs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afrikaanse Hebreeërs in Dimona

De Afrikaanse Hebreeërs (noemen zichzelf: Het Originele Afrikaanse Hebreeuwse Israëlitische Volk van Jeruzalem) is een kleine nieuwe religieuze beweging die claimt van Israëlitische afkomst te zijn en die via slavernij naar de Verenigde Staten gekomen zou zijn. De leider Ben Ammi Carter (toen Ben Carter) zou dit in een visioen van de engel Gabriël voor zich hebben gezien. Hij wist volgelingen te verzamelen en vestigde zich twee jaar in Liberia, alvorens naar Israël te vertrekken. De eerste leden kwamen aan in 1969.

Aanhangers van de Hebreeuwse Israëlieten wonen behalve in de Verenigde Staten (met name Chicago en New York), vooral in de Israëlische steden Dimona en Arad. Ze hebben in 1990 tijdelijke en sinds 2004 vaste verblijfsvergunningen gekregen voor hun verblijf in Israël. Staatsuitkeringen werden al verzekerd met de tijdelijke vergunningen. In Israël verblijven ongeveer 1250 leden van de groep, waarvan 830 uitkeringen ontvangen. Daar de leden vrijwel allemaal Amerikaanse staatsburgers zijn, subsidieert de VS het onderwijs.

De Afrikaanse Hebreeërs leven veganistisch en zien af van het gebruik van drugs en medicijnen uit de farmaceutische industrie. In Israël bezitten en runnen ze een keten vegetarische restaurants.

De groep wijst de Talmoed af evenals de idee dat het jodendom slechts via de lijn van de moeder kan worden doorgegeven. Verder menen ze dat de huidige joden niet werkelijk afstammen van de Twaalf stammen van Israël en dat "blanke joden" de taal, religie en cultuur gestolen zouden hebben van de "echte joden". Ze zijn niet verwant aan de Beta Israël-joden uit Ethiopië.