Agnietenhof (Tiel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Agnietenhof
Theater Agnietenhof
Opgericht 1969
Locatie Sint Agnietenstraat 2, Tiel
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 26′ OL
Personen
Eigenaar Gemeente Tiel
Directie Ruud van Zuilen
Gebouw
Architect Holt en Bijvoet
Gebouwd 1969
Overig
Aantal zalen Grote zaal en Rabozaal
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Schouwburg en filmtheater Agnietenhof is een theater in Tiel. Het theater beschikt over twee zalen: de Rabozaal (circa achthonderd zitplaatsen) en de kleine zaal (ruim tweehonderdvijftig zitplaatsen). Gedurende het seizoen wordt er een gevarieerd cultureel programma aangeboden met ongeveer honderdtachtig voorstellingen. Hierbij komen de volgende genres aan bod: cabaret, toneel, musical, muziek, muziektheater, klassieke muziek, opera, dans, show, specials, festivals, cultuur uit de regio en theatercolleges.

Filmtheater[bewerken | brontekst bewerken]

De Rabozaal wordt niet alleen gebruikt voor kleine voorstellingen, maar dient ook als filmtheater. In dit filmtheater worden van september tot en met mei vooral arthouse-films en documentaires gedraaid. Het filmtheater organiseert ook maandelijks een filmochtend, en een film- en literatuurreeks waarin elke maand een filmdocent een boekverfilming onder de loep neemt. Verder zijn er regelmatig documentairespecials met steeds twee documentaires, ontbijtfilms en wordt vier keer per seizoen "Peuterpret" gehouden, een film op zondag voor kinderen.

Theaterrestaurant[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de verbouwing in 2014 beschikt de Agnietenhof over een theaterrestaurant. Het restaurant bevindt zich in de Lingefoyer van de schouwburg.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Agnietenhof is afkomstig van het voormalige middeleeuwse Sint Agnietenklooster dat op de locatie van het huidige theater stond. De kapel van het klooster werd in de negentiende eeuw als theaterzaal gebruikt.

Het theater is ontworpen door Holt en Bijvoet en in 1969 gebouwd. In 2000 werd het geheel gerenoveerd naar een ontwerp van Dam & Partners Architecten. In 2014 is het naar een ontwerp van TenBrasWestinga uitgebreid met een restaurant en zijn zowel de beide zalen als de foyers gerenoveerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]