Agoratheater

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Exterieur
De foyers
De grote zaal

Het Agoratheater is een theater in het centrum van Lelystad en is ontworpen door Ben van Berkel (UNstudio).

Betrokkenen[bewerken]

In het vernieuwde stadshart van Lelystad neemt het nieuwe Agoratheater een bijzondere plek in. Het gebouw, ontworpen door Ben van Berkel van UNstudio (ook bekend van de Erasmusbrug in Rotterdam) is namelijk knaloranje. De constructie is ontworpen door Pieters Bouwtechniek. Voor het gebouw zal een plein van de hand van Adriaan Geuze komen, dat verlicht gaat worden door honderden kleine spots.

Geschiedenis[bewerken]

Voorheen lag op de huidige locatie ook al een theater met dezelfde naam. Dit bleek echter niet meer te voldoen aan de huidige eisen en het gemeentebestuur stond voor de keuze: opknappen of nieuwbouw. Nieuwbouw bleek de voordelige keuze en in het kader van de vernieuwing van het stadshart kwam dit ook goed uit. De supervisor van deze vernieuwing, Adriaan Geuze van West8, haalde de bekende architect Ben van Berkel binnen. Deze had te maken met een beperkt budget van 20 miljoen euro, maar hij kreeg het voor elkaar om met deze beperking een spraakmakend gebouw neer te zetten.

Kleuren[bewerken]

Ben van Berkel raakte geïnspireerd door de steeds wisselende luchten boven Lelystad. Zowel in interieur als exterieur zijn dan ook verwijzingen aan te merken naar deze luchten. Het exterieur is knaloranje, terwijl de foyers juist een combinatie zijn van wit en roze. De grote zaal van het theater is warmrood terwijl de kleine zaal juist weer een donkerblauwe kleur vertoont.

Ruimte[bewerken]

In de grote zaal is er plaats voor 750 mensen.

Vormen[bewerken]

Het gebouw heeft een diamantvormige facetvorm gekregen, en deze vormentaal komt ook terug in de grote zaal. De foyers daarentegen zijn rond en sierlijk, en trappen slingeren omhoog. Bijzonder is voorts dat er nergens pilaren of zuilen te vinden zijn.