Agustín Ibarrola

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Agustín Ibarrola
Ibarrola
Persoonsgegevens
Volledige naam Agustín Ibarrola Goicoechea
Geboren 18 augustus 1930
Overleden 17 november 2023
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract, land art
RKD-profiel
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Agustín Ibarrola Goicoechea (Basauri, 18 augustus 1930Galdakao, 17 november 2023) was een Spaans-Baskische schilder en beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Ibarrola ontwikkelde zich als autodidact tot schilder en exposeerde reeds op zestienjarige leeftijd. Hij kreeg een opleiding aan de Escuela de Artes y Oficios de Bilbao in Bilbao. Hij maakte in 1950 kennis met de beeldhouwer Jorge Oteiza, die zijn werk blijvend zou beïnvloeden en hem liet kennismaken met het constructivisme. In 1955 kon hij, dankzij een beurs van de gemeente Bilbao, zijn studie voortzetten in het atelier van de schilder Daniel Vázquez Diaz (1882-1969) in Madrid.

Hij ging in 1956 naar Parijs, waar hij in 1957 betrokken was bij de oprichting van de kunstenaarsgroepering Equipo 57. Met onder anderen Jorge Oteiza en Nestor Basterretxea werd gezamenlijk geëxposeerd.

In 1962 werd Ibarrola wegens zijn activiteiten voor de communistische partij gevangengezet. Zijn vrijlating volgde in 1965, maar reeds in 1967 wachtte hem opnieuw de gevangenis. Hij werd opgesloten in de gevangenis van Burgos, maar bleef schilderen.

Land art projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1980 ging Ibarrola beeldhouwen, waarbij hij zijn achtergrond als schilder niet verloochende. Hij werd eveneens actief als land art-kunstenaar en voerde diverse projecten uit in Spanje en Duitsland. Enkele van zijn werken:

ETA[bewerken | brontekst bewerken]

Als gevolg van persoonlijke bedreigingen van de zijde van de ETA verhuisde Ibarrola in 2005 van het Baskenland naar de provincie Ávila. Hij sloot zich aan bij het burgerinitiatief ¡Basta Ya!, dat sinds 1999 protesteert tegen het geweld van de ETA.

Agustín Ibarrola ontving de onderscheiding Orden del Mérito Constitucional.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Ibarrola overleed op 93-jarige leeftijd in een ziekenhuis in de Spaanse gemeente Galdakao.[2]

Werken in de openbare ruimte (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Agustín Ibarrola van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.