Ai (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ai (Hebreeuws: העי / hoop ruïnes) verwijst naar twee plaatsen in het oude Palestina:

  • Een stad die samen met Chesbon wordt vermeld in Jeremia 49:3. De locatie van deze stad is onbekend, en mogelijk is zij dezelfde als:
  • Een Kanaänitische plaats die volgens het boek Jozua door de Israëlieten werd ingenomen. De meeste archeologen gaan ervan uit dat de ruïnes van de stad op de archeologische vindplaats Et-Tell gelegen zijn, hoewel dit op basis van de archeologische vondsten zou betekenen dat de Bijbelse chronologie rond de veroveringen van Ai inaccuraat is. Sommige wetenschappers bestrijden deze theorie daarom en gaan ervan uit dat de ruïnes van Ai niet bij Et-Tell liggen.[1]

De stad Ai die door Jozua wordt vermeld komt ook voor in het boek Genesis, waarin Ai beschreven wordt als een door Abraham gesticht heiligdom. Abraham zou zich volgens de Bijbel tussen Bethel en Ai gevestigd hebben.

De verovering van Ai volgens het boek Jozua[bewerken]

De Bijbel vermeldt twee pogingen van de Israëlieten om Ai in te nemen, waarvan de eerste mislukte door een eerder door Achan begane zonde. Het boek Jozua beschrijft hoe Achan, zijn vrouw, kinderen,[2] schapen en ander vee als straf gestenigd werden. Bij de tweede poging veroverde Jozua, volgens het verhaal de leider van de Israëlieten, Ai door een hinderlaag aan de westelijke achterzijde van de stad. De stad werd vervolgens in brand gestoken en volledig verwoest. Ook werd de gehele bevolking (inclusief vrouwen en kinderen) uitgeroeid, dit alles volgens het verhaal op Gods bevel.