Akermolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akermolen
De Akermolen na de verbouwing (2011)
De Akermolen na de verbouwing (2011)
Basisgegevens
Plaats Amsterdam (Nieuw-West)
Bouwjaar 1876
Verdwenen (1921)
Type (grondzeiler)
Oorspronkelijk gebruik  poldermolen
Huidig gebruik  theehuis
Monumentstatus gemeentelijk monument
Externe link(s) en afbeelding
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
gezien vanaf de andere kant van de Ringvaart
gezien vanaf de andere kant van de Ringvaart
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Akermolen is een molenstomp in de Middelveldsche Akerpolder in Amsterdam-Osdorp die een overblijfsel is van een poldermolen. De molen is gelegen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.

Akermolen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, met zicht op De Aker.

Oorspronkelijk was de Middelveldsche Akerpolder een veenweidegebied tussen de Osdorperweg en het Haarlemmermeer. Deze werd bemalen met een poldermolen nabij het Lutkemeer. Na de droogmaking van de meren werd het veengebied tussen 1876 en 1896 uitgeveend. De bemaling geschiedde met de in 1874 gebouwde Akermolen, die met een vlucht van 28 meter behoorde tot de grootste Hollandse poldermolens.

Nadat achter de molen in 1920 een elektrisch gemaal was gebouwd, werd de kap van de molen in 1921 verwijderd en bleef een molenstomp langs de Ringvaart staan. Bij de bouw van de nieuwbouwwijk De Aker in de jaren negentig dreigde sloop van de inmiddels verwaarloosde molen. Na actie tot behoud is de molen inmiddels gemeentelijk monument en is vanaf 2008 door Stadsherstel Amsterdam gerestaureerd in de staat van de jaren twintig. Vanaf 1 september 2010 is er een theehuis annex informatiecentrum over de Stelling van Amsterdam gevestigd.

Externe links[bewerken]