Alcúdia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alcúdia
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
Alcúdia
Alcúdia
Situering
Autonome regio Balearen
Provincie
Comarca
Balearen
Raiguer
Coördinaten 39° 52′ NB, 3° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 60 km²
Inwoners (1-1-2012) 19586 (326 inw/km²)
Provincie- en gemeentecode 07.003
http://www.alcudia.net/
Detailkaart
Localització d'Alcúdia.png
Portaal  Portaalicoon   Spanje

Alcúdia is een plaats en gemeente op het Spaanse eiland Mallorca, in de Balearen. De gemeente heeft een oppervlakte van 60 km² en telde in 1-1-2012 19586 inwoners[1].

Het vredige provinciestadje tussen de baaien van Alcúdia en Pollença wordt geheel omsloten door middeleeuwse stadsmuren. Alcudia is een van de mooiste plekjes die mensenhanden op Mallorca tot stand hebben ge­bracht. De parochiekerk San Jai­me is als hoekpilaar bij de vesting aangetrokken. Van deze vesting vormen ook de beide stadspoor­ten een deel, fraai opgetrokken uit geel zandsteen. De Puerta de San Sebastián ontsluit de stad in de richting van Palma, de oudere Puerta de Xara in de richting van de haven. Je kunt zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant om de goed onderhouden muur heen lopen; onderweg komt je bij een kleine, ongeveer honderd jaar oude arena voor stierengevechten.

Alcúdia ziet er compact uit, de straten zijn smal en schaduwrijk, met veel oude huizen en een bij­zonder mooi stadhuis. In het cen­trum lopen al de straten iets op. Dat is de erfenis van de Arabieren. Toen deze in het jaar 903 in de baai van Alcúdia aan land gingen, trof­fen ze de ruïnes aan van de door de Vandalen in 450 verwoeste Romeinse stad Pollentia. In plaats van de nederzetting weer op te bouwen, stichtten ze op de zee­waarts gelegen heuvel (alkudia in het Arabisch) een nieuwe stad. Voor de naam lieten ze zich in­spireren door de ligging. Alcudia werd de hoofdstad van het ver­overde eiland. Deze eer ging in de loop van de Arabische heerschappij over op Palma, wat een rivaliteit van honderden jaren lang tussen beide steden teweeg­bracht. Deze rivaliteit bestaat nog steeds. Al meer dan 60 jaar voor­ziet de energiecentrale bij Alcúdia geheel Mallorca van elektriciteit, behalve Palma. De capaciteit vol­staat bovendien om het naburige eiland Menorca te voorzien.

Het toeristische imperium van Alcúdia strekt zich uit naar beide kanten van het schiereiland La Victoria. De aan de baai van Pollença grenzende kant is bijna vol­ledig bebouwd; daar liggen de kleinere vakantieoorden zoals Mal Pas en Bonaire.

Het 16 km lange strand aan de baai van Alcúdia vertoont geluk­kig nog onbebouwde plekken. Het belangrijkste vakantiecen­trum is het 3 km ten zuiden van de stad gelegen Port d' Alcudia. Dit is in het noordoosten van Mallorca de levendigste haven voor visserij, handels- en pleziervaart. 's Zo­mers is Port d' Alcudia een woelige badplaats met voornamelijk grote hotels en appartementen, met cafés, disco's en toeristen.

Nederlandse Alcúdia site

Kernen[bewerken]

De gemeente bestaat uit de volgende kernen:

  • Alcúdia (5906 inwoners)
  • Mal Pas-Bonaire (532 inwoners)
  • Port d'Alcúdia (4189 inwoners)
  • Son Fe (319 inwoners)
  • Marina Manresa (493 inwoners)
  • Platja d'Alcúdia (4458 inwoners)
Stadsmuur

Demografische ontwikkeling[bewerken]

Bron: INE; 1857-2011: volkstellingen