Alexander Gauland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alexander Gauland
Alexander Gauland
Alexander Gauland
Algemene informatie
Land Duitsland, Duitse Democratische Republiek
Geboortedatum 20 februari 1941
Geboorteplaats Chemnitz
Werk
Beroep politicus, jurist, non-fictieschrijver, publicist
Werkgever(s) Hessische Staatskanzlei, Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation, Building and Nuclear Safety, Märkische Allgemeine, Bundespresseamt, CDU/CSU-fractie
Werkplaats Potsdam
Functies lid van het deelstaatparlement van Brandenburg, lid van de Duitse Bondsdag, lid van de Duitse Bondsdag
Studie
School/universiteit Philipps-Universiteit Marburg, Universiteit van Gießen
Academische graad doctor in de rechten
Politiek
Politieke partij Alternative für Deutschland, CDU
Verkiezingsdeelname Bondsdagverkiezingen 2017
Religie
Religie lutheranisme
Familie
Partner(s) Carola Hein
Vader Alexander Gauland
Kinderen Dorothea Gauland
Persoonlijk
Woonplaats Potsdam
Talen Duits
Moedertaal Duits
Diversen
Lid van Ring Christlich-Demokratischer Studenten
Deelnemer aan Duitse presidentsverkiezing 2017
Website https://www.afd.de/dr-alexander-gauland
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Eberhardt Alexander Gauland (Chemnitz, 20 februari 1941) is een Duits jurist, politicus en journalist. Hij is oprichter van de partij Alternative für Deutschland, sinds 2017 lid van de Bondsdag voor de AfD , en was van 2017-2019 federaal woordvoerder (voorzitter) van deze partij. [1][2] Hij is sinds 2021 fractievoorzitter van de AfD. Eerder was hij actief lid van de CDU.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gauland was van 1973 tot 2013 lid van de CDU. Hij was o.a. lid van het bestuurscollege van de stad Frankfurt. Hij stond van 1987 tot 1991 als staatssecretaris aan het hoofd van de Hessische staatskanselarij (kabinet van de minister-president) onder minister-president Walter Wallmann, die zijn mentor was.

Van 1991 tot 2005 was hij redacteur van het dagblad Märkische Allgemeine in Potsdam.

Gauland was in 2012 een van de oprichters van het tegen de Euro gerichte initiatief Wahl Alternative 2013, en de daaruit voortgekomen partij Alternative für Deutschland (AfD). Hij was voorzitter van de AfD Brandenburg. Na de deelstaatverkiezingen in Brandenburg in 2014 werd hij fractievoorzitter van zijn partij.

Samen met Alice Weidel was hij de belangrijkste kandidaat van de AfD bij de Bondsdagverkiezingen van 2017. Hij won een zetel in de Bondsdag en werd vervolgens gekozen tot co-voorzitter van de AfD fractie. Op 2 december 2017 werd Gauland op het partijcongres in Hannover naast Jörg Meuthen verkozen tot tweede federale woordvoerder (voorzitter) van de AfD. Hij hield deze functie tot 30 november 2019, toen hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelde.

Vooral tijdens de campagne voor de Bondsdagverkiezingen van 2017 werden Gaulands uitspraken herhaaldelijk bekritiseerd als racistisch en revisionistisch. In een rapport uit januari 2019 stelde het Bundesamt für Verfassungsschutz dat Gauland een "völkisch-nationalistische visie op de samenleving" had. Gaulands uitspraken, bijvoorbeeld over migranten of Duitslands naziverleden, hebben herhaaldelijk voor controverse gezorgd.[3]