Alexander Liberman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alexander Liberman
Two Circles, Metropolitan Museum of Art
Persoonsgegevens
Bijnaam Al Liberman (naamsvariant)
Geboren 4 september 1912
Overleden 19 november 1999
Geboorteland Rusland
Nationaliteit Amerikaans
Beroep(en) schilder en beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Alexander (Al) Liberman (Kiev (Rusland), 4 september 1912 - Miami Beach (Florida), 19 november 1999) was een Amerikaanse uitgever, schilder en beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken]

Liberman verhuisde van revolutionair Rusland met zijn familie naar Engeland, waar hij zijn opvoeding kreeg aan een Engelse 'Public School'. Hij studeerde vervolgens aan de École des Beaux Arts in Parijs en zette in de dertiger jaren zijn eerste stappen op het uitgeverspad bij het Franse blad 'Vu'. Na zijn emigratie naar New York in 1941, begon hij zijn werk bij Vogue Magazine (waar hij in 1943 artdirector werd) en later voor uitgever Condé Nast Publications ging werken, waar hij het bracht tot hoofdredacteur, welke positie hij hield van 1962-1994.

In de jaren 50 ging Liberman schilderen en later beeldhouwen (in metaal). Zijn sculpturen waren assemblages van industriële objecten (stalen segmenten, H-profielen, buizen, vaten) vaak geschilderd in uniforme primaire kleuren. Voorbeelden bevinden zich in collecties van musea en instellingen als het Metropolitan Museum of Art, het Storm King Art Center, het Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, the Tate Gallery, het Guggenheim Museum (New York) en DeCordova Sculpture Park and Museum.

Literatuur[bewerken]

  • Radford, Georgia and Warren Radford, "Sculpture in the Sun, Hawaii's Art for Open Spaces", University of Hawai'i Press, 1978, 94.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]