Alf Lechner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alf Lechner
Große Kreisstellung mit Kugel (1988), Schloss Philippsruhe bij Hanau
Persoonsgegevens
Geboren 17 april 1925
Overleden 25 februari 2017
Geboorteland Duitsland
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Alf Lechner (München, 17 april 1925 - Dollnstein, 25 februari 2017) was een Duitse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Lechner was van 1940 tot 1950 leerling bij de landschapsschilder Alf Bachmann in Ambach am Starnberger See. Tussen 1943 en 1945 werd hij bij de Arbeitsdienst en de Marine opgeroepen. Van 1950 tot 1960 was hij als schilder, graficus, industrieel ontwerper, lichttechnicus en metaalbewerker doende. Zijn eerste abstracte beelden creëerde Lechner in 1961.

Uitgangspunt voor zijn werk zijn geometrische basisvormen als cirkel, vierkant, rechthoek of blokvorm, waaruit Lechner minimalistische metaalsculpturen, vaak uit cortenstaal of roestvast staal, schept. Lechner zelf formuleert het zo: „Ik wil door doelbewuste verandering, ombuiging of herschikking van verschillende delen uit een eenvoudige vorm door systematisch nadenken iets tastbaar anders maken.“

In 1965 verhuisde Lechner naar Degerndorf bij München. Nadat hij in 1972 de aanmoedigingsprijs van de stad München had ontvangen en in 1974 van de stad Berlijn, kreeg hij een stipendium van het Bundesverband der Deutschen Industrie BDI: bij Linde AG creëerde hij ruimtelijke beelden (open kubusvormige constructies). Vanaf 1976 stabiliseerde Lechner zijn grote staalconstructies met behulp van glasplaten. In 1981 waagde hij zich aan het ontwerp van toneeldecors en wel voor het toneelstuk „Antigone“ in het stadstheater van Ulm. Voor de internationale Gartenschau ontwierp hij in 1983 de fonteinsculptuur „Wasserwand“. Rond die tijd verhuisde hij weer, nu naar Geretsried bij München.

In 1995 werd Lechner lid van de Bayerische Akademie der Schönen Künste. Hij was in 2005 een van de deelnemers aan de Skulpturenmeile Hannover (een beeldenroute) in Hannover met het werk Kreisteilung - Quadratanordnung - Kugel (1987). Op het terrein van de Luchthaven München werd in het kader van het project Kunst am Besucherplatz de 36 meter lange en 9 meter hoge stalen sculptuur getiteld In München starten - In München landen (2008) geplaatst. Het object heeft ongeveer de lengte van een Airbus A320 en de hoogte van een gebouw van drie verdiepingen.[1]

De kunstenaar woonde en werkte in een voormalige ijzersmelterij in Obereichstätt (Dollnstein), Oberbayern (Opper-Beieren) met een kalksteengroeve als decor voor zijn privé-beeldenpark. Hij overleed op 91-jarige leeftijd.

Musea en instellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alf Lechner van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.