Alfa Brouwerij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alfa Brouwerij
Trouw aan onszelf sinds 1870
Algemene informatie
Locatie Thull (gemeente) Beekdaelen)
Eigenaar Familie Meens
Oprichting 1870
Bieren
Actieve bieren Edel Pils, Donker Bruin, Speciaal bieren
Seizoensbieren Lentebok Herfstbok
Speciaalbieren Krachtig Dort
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

De Alfa Brouwerij is een ambachtelijke bierbrouwerij met eigen waterbron in Thull (gemeente Beekdaelen).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Joseph Meens stichtte in 1870 in buurtschap Thull vlak bij Schinnen de Meens Bierbrouwerij. De brouwerij werd gecombineerd met een boerderij. Het brouwen van bier en het verkopen van bostel leverde samen met het boeren een beter inkomen. Hoewel het oprichtingsjaar doet vermoeden dat er van het begin af aan 'Beiersch' bier – bier van ondergisting – werd gebrouwen, maakte men eerst enkele hooggegiste soorten en schakelde de brouwerij rond de eeuwwisseling over op het Beiersch bier. Tot 1960 werd Alfa bier alleen in de omgeving gedronken. Later groeide de welvaart en was Alfa bier in heel Nederland verkrijgbaar.

Meens Brouwerij – Alfa is de productnaam, maar de brouwerij wordt vaak ook zo genoemd – is een onafhankelijk familiebedrijf. De achterkleinzoons van de oprichter vormen nu de directie. De vierde generatie Meens geeft nu leiding aan het inmiddels grotendeels gemoderniseerde, maar ambachtelijke bedrijf. Er komen steeds meer seizoensbieren op fust. In 1993 startte de export naar Duitsland, Amerika en Engeland, later ook naar Griekenland en Italië.

Sinds het 125-jarig bestaan in 1995 is het bedrijf hofleverancier.

Op 29 juni 1996 werd er een proeflokaal geopend en kan naast de reguliere bieren het exportbier Alfa Lager Super Strong (9%) worden geproefd. Het lokaal is eveneens gebruikt als opnameruimte van de Limburgse tv-zender L1 voor het programma "Muziekfabriek" waarin Limburgse muzikanten optreden.

Officieel erkende bron[bewerken | brontekst bewerken]

Het water waarmee het bier wordt gebrouwen, wordt opgepompt uit een eeuwenoude diepe bron van Schinnen. Het zachte en zuivere water is zonder bewerking geschikt om mee te brouwen. Meens besloot destijds om naast zijn boerenbedrijf het bier met dit water uit die bron te gaan brouwen. Per jaar mag slechts een beperkte hoeveelheid van dit water worden opgepompt. Hierom worden alle etiketten van de bierflesjes genummerd. Met een etiketteermachine worden de nummers met behulp van een lasertechniek op de sluitzegels aangebracht.

Als enige in Nederland brouwt Meens zijn bieren met water uit een door het toenmalige ministerie van WVC in 1993 officieel erkende bron. Hiermee voldoet zij aan de strenge bepalingen van het Natuurlijk Mineraal- en Bronwater-besluit. Dit water – dat ongeveer 1000 jaar oud is – komt via het Limburgse mergelgesteente. Het heeft een natuurlijke zuivering ondergaan doordat het door de eeuwen heen door grind- en kalksteenlagen gezakt is tot op een diepte van 152 meter. De bron is niet alleen een van de slechts tien erkende bronnen die Nederland rijk is, maar mogelijk eveneens de enige officiële bron in Nederland waarvan het water gebruikt wordt voor de bereiding van bier. De bron waarmee Alfa haar bieren brouwt, heeft een capaciteit van ongeveer 30 miljoen liter per jaar. Hiervan wordt maar zo'n 15 miljoen liter daadwerkelijk gebruik voor de bereiding van het bier.

Het bier[bewerken | brontekst bewerken]

Alfa brouwt alleen met gerst en niet met maïs. Aan elk brouwsel wordt kleurmout toegevoegd, wat een betere schuimvorming geeft.

Tot begin jaren zestig leverde men vrijwel uitsluitend fustbier. Daarna is men gaan bottelen en in 2015 ging ruim 95% van de productie op fles naar de klant. De rest verlaat de brouwerij in het Alfa-fust. Dat bevatte 40 liter bier en had een intern koolzuurcompartiment. In 1996 werd van dit systeem afgestapt, omdat de koolzuurpatronen nog weleens wilden leeglopen, waardoor het bier onder in het vat niet goed meer te tappen was.

De smaak van Alfa Bier wordt gedomineerd door een sterke moutsmaak.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de 31e wereldselectie van bieren op 23 september 1992 in Amsterdam behaalden hun Alfa Edel Pils en Alfa Super Dortmunder een gouden medaille. Twee jaar later behaalde Alfa Premium Holland Beer eveneens een gouden medaille. Op de Dutch Beer Challenge 2018 viel ze weer in de prijzen met Zilver voor de Edel Pils en Brons voor de Lentebok uit een inzending van 400 bieren. Nog een keer Brons in 2018 op de Brussels Beer Challenge een prijs voor de ALFA Krachtig Dort. In het jaar 2019 heeft ons ALFA Edel Pils wederom weer veel prijzen weten te bemachtigen. Onder andere brons tijdens de Dutch Beer Challange, twee keer zilver tijdens Londen Beer Competition en U.S.A. Beer Rating en goud op de World Beer Awards. Ook ons Krachtig Dort viel in 2019 in de prijzen met brons tijdens Brussels Beer Challenge, zilver tijdens U.S.A. Beer Rating en winnaar van Nederland tijdens de World Beer Awards.

In 2020 zijn tijdens de London Beer Competition Alfa Edel Pils en Alfa Krachtig Dort voor het tweede jaar op rij in de prijzen gevallen. Binnen de categorie International Lager heeft Alfa Edel Pils de hoogste score behaald. Daarmee mag Alfa Edel Pils zich bekronen in 2020 tot “Beste pils ter wereld”. Alfa Krachtig Dort is tijdens de London Beer Competition in de categorie Pale Malty European Lager bier met een zilveren medaille geëindigd. Ook tijdens de World Beer Awards in 2020 wist Alfa bier in de top drie te geraken met hun Alfa Edel Pils, die bekroond met werd een zilveren medaille en Krachtig Dort, die bekroond werd met een bronzen medaille.

Assortiment[bewerken | brontekst bewerken]

Een flesje Alfa Krachtig Dort.

Uit het assortiment[bewerken | brontekst bewerken]

 • Alfa Alaaf
 • Alfa Malz
 • Alfa Midzomer Bier
 • Eindhoven Special Reserve Dutch Lager
 • Fresh Holiday Beer
 • Gijsbrecht Pils
 • Holtland Noble Pilsner
 • Imported Secks
 • Nationaal Enkabé Oud Bruin
 • Nationaal Enkabé Pilsener
 • Par Malz
 • Rotterdam Premium Lager Beer
 • Shag Premium Lager

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alfa Brewery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.