Alfa Brouwerij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alfa Brouwerij
Alfa Beer Factory Netherlands.jpg
Algemene informatie
Naam Alfa Brouwerij
Locatie Thull (gemeente Schinnen)
Eigenaar Familie Meens
Oprichting 1870
Brouwmeester Erik Bielders
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Lijst van Nederlandse brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

De Alfa Brouwerij is een ambachtelijke bierbrouwerij uit Thull (gemeente Schinnen). Alfa is een familiebedrijf (familie Meens).

Oprichting[bewerken]

Joseph Meens stichtte in 1870 in buurtschap Thull vlak bij Schinnen de Meens Bierbrouwerij. De brouwerij werd gecombineerd met een boerderij. Het brouwen van bier en het verkopen van bostel leverde samen met het boeren een beter inkomen. Hoewel het oprichtingsjaar doet vermoeden dat er van het begin af aan 'Beiersch' bier werd gebrouwen, maakte men eerst enkele hooggegiste soorten en schakelde de brouwerij rond de eeuwwisseling over op Beiersch (ondergistend) bier. Tot 1960 werd Alfa bier enkel in de omgeving gedronken. Daarna groeide de welvaart en was Alfa bier in heel Nederland verkrijgbaar.

Officieel erkende bron[bewerken]

Het water waarmee het bier wordt gebrouwen, wordt opgepompt uit een eeuwenoude bron uit de diepe ondergrond van Schinnen. Uit de bron welt zacht en zeer zuiver water spontaan op, dat zonder bewerking geschikt is om mee te brouwen. Meens Brouwerij (Alfa is de productnaam en zo wordt vaker de brouwerij ook genoemd) is altijd een familiebedrijf gebleven. De achterkleinzoons van de oprichter vormen nu de directie.

'De eigenzinnige brouwer uit Limburg' is de titel die de Meens-brouwerij zichzelf geeft. Wellicht zit die eigenzinnigheid in een aantal bijzonderheden van deze brouwerij, om te beginnen het reeds vermelde water. Als enige in Nederland brouwt Meens zijn bieren met water uit een door het ministerie van Welzijn Volksgezondheid Cultuur in 1993 officieel erkende bron en voldoet hiermee aan de strenge bepalingen van het Natuurlijk Mineraal- en Bronwater-besluit. Dit water, dat ongeveer 6000 jaar oud is en uit het Eifelgebergte komt, heeft een natuurlijke zuivering ondergaan doordat het door de eeuwen heen door grind- en kalksteenlagen gezakt is tot op een diepte van 152 meter. De bron is niet alleen één van de slechts 10 erkende bronnen die Nederland rijk is, maar tevens de enige officiële bron in Nederland waarvan het water gebruikt wordt voor de bereiding van bier.[bron?] Voor de bierbereiding wordt het water niet verder behandeld. De bron waarmee Alfa haar bieren brouwt, heeft een capaciteit van ongeveer 30 miljoen liter per jaar. Hiervan wordt maar zo'n 15 miljoen liter daadwerkelijk gebruik voor de bereiding van het bier.

Bedrijf[bewerken]

Alfa Brouwerij

In 1870 besloot Joseph Meens om naast zijn boerenbedrijf bier met dit water te gaan brouwen. Meens mag per jaar slechts een beperkte hoeveelheid van dit water oppompen, daarom worden alle etiketten genummerd. Met een aangepaste etiketteermachine worden de nummers met behulp van een speciale lasertechniek op de sluitzegels aangebracht. Daarnaast is Meens sinds het 125-jarig bestaan in 1995 hofleverancier.

De brouwerij is nog een onafhankelijk familiebedrijf en heeft natuurzuivere ingrediënten en ambachtelijk brouwen hoog in het vaandel staan. Alfa brouwt volgens het Reinheitsgebot[bron?] en wordt er alleen gerst en geen maïs gebruikt. Aan elk brouwsel wordt kleurmout toegevoegd, wat een betere schuimvorming geeft.

Tot begin jaren zestig leverde men vrijwel uitsluitend fustbier. Daarna is men gaan bottelen en op dit moment gaat ruim 95% van de productie in de fles naar de klant. De rest verlaat de brouwerij in het unieke Alfa-fust. Dat bevat 40 liter bier en heeft een intern koolzuurcompartiment. In 1996 werd echter van dit systeem afgestapt, omdat bij verkeerd gebruik de koolzuurpatroon nog wel eens wilde leeglopen, waardoor het bier onderin het vat niet goed meer te tappen was.

De vierde generatie Meens geeft nu leiding aan het inmiddels grotendeels gemoderniseerde bedrijf dat het ambachtelijk brouwen niet uit het oog is verloren. Er komen steeds meer seizoensbieren op de fust. In 1993 startte de export naar Duitsland, Amerika en Engeland, later ook naar Griekenland en Italië.

Onderscheidingen[bewerken]

Dat Alfa ook kwaliteit heeft blijkt uit de gouden medaille die tijdens de 31e wereldselectie van bieren op 23 september 1992 in Amsterdam werd behaald voor Alfa Edel Pils en Alfa Super Dortmunder. Twee jaar later behaalde Alfa Premium Holland Beer ook een gouden medaille. Op 16 december 1995 ontving de brouwerij het predicaat 'Koninklijke'.

Op 29 juni 1996 werd er een proeflokaal geopend. Je kan daar alle bieren op fles kopen, inclusief het exportbier Alfa Lager Super Strong (9%). Het proeflokaal werd eveneens gebruikt als opnameruimte van de Limburgse TV-zender L1. Het programma "Muziekfabriek" waarin Limburgse muzikanten optreden werd er opgenomen.

Smaak[bewerken]

De smaak van Alfa Bier wordt gedomineerd door een sterke moutsmaak. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Brand Bier, waar de hopsmaak sterker vertegenwoordigd is.

Huidig assortiment[bewerken]

Uit het assortiment[bewerken]

 • Alfa Alaaf
 • Alfa Malz
 • Alfa Midzomer Bier
 • Eindhoven Special Reserve Dutch Lager
 • Fresh Holiday Beer
 • Gijsbrecht Pils
 • Holtland Noble Pilsner
 • Imported Secks
 • Nationaal Enkabé Oud Bruin
 • Nationaal Enkabé Pilsener
 • Par Malz
 • Rotterdam Premium Lager Beer
 • Shag Premium Lager

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]