Alfred Hafkenscheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alfred Hafkenscheid
Alfred Hafkenscheid
Alfred Hafkenscheid
Persoonsgegevens
Volledige naam Alfred Karel Hafkenscheid
Geboren 29 februari 1936
Geboorteland Indonesië
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Magisch Realisme
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Alfred Karel Hafkenscheid (Blitar, 29 februari 1936) is een Nederlands kunstschilder, die woont en werkt in Schipborg, Drenthe.

Biografie[bewerken]

Hafkenscheid was de zoon van een planter in Nederlands-Indië. Hij bracht de Tweede Wereldoorlog door in diverse Jappenkampen en kwam na de oorlog naar Nederland. Als kind was hij in de kampen al bezig met het tekenen van de omringende natuur. Hafkenscheid heeft, door zijn jeugd in de kampen, geen regulier onderwijs kunnen volgen. In 1960 besloot hij om kunstschilder te worden, daarin was hij autodidact. In 1968 vestigde hij zich in Schipborg. Met Jelle Otter werkte hij een aantal jaren aan de restauratie van muurschilderingen in diverse kerken, o.a. aan de middeleeuwse Bijbelse schilderingen in de Martinikerk te Groningen. In 1971 werd hij toegelaten tot de BKR. In 2012 won Hafkenscheid de Culturele prijs van Drenthe.

In het Drents Museum te Assen zijn verschillende schilderijen van Alfred Hafkenscheid tentoongesteld. Lydia Tuynman maakte in 2011 een documentaire met als titel "Hafkenscheid, portret van een schilder".[1]

Bibliografie[bewerken]

  • Veen, Frans van der [et al.] Alfred Hafkenscheid: schilderijen en tekeningen, Zwolle, 2011

Externe links[bewerken]