Algemeene Nederlandsche Fascisten Bond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Algemeene Nederlandsche Fascisten Bond (ANFB) was een Nederlandse politieke partij die tussen 1932 en 1934 bestond.

De ANFB scheidde zich op 29 juni 1932 af van de al bestaande groep De Bezem, die ook een gelijknamig blad uitgaf. De 'Leider' van het ANFB was Jan Baars, een Amsterdams marktkoopman. Bij de verkiezingen van 1933 behaalde de ANFB 17.157 stemmen, 0,46% van het totaal. Dit was onvoldoende voor een zetel in het parlement. Desondanks was het een beweging van enige betekenis, het was namelijk de eerste Nederlandse fascistische partij met een redelijke aanhang.

De ANFB verwierp het antisemitisme en het binnenlands nationaalsocialisme. De houding van de partij ten opzichte van het Duitse nationaalsocialisme is ambigu; enerzijds was zij erop tegen wegens het antisemitisme, anderzijds zag men het toch als een voorbeeld en stelde zij dat ieder land zijn eigen fascisme nodig had dat rekening zou houden met de situatie in dat land en de aard van het volk.

In september 1933 ging de ANFB een samenwerkingsverband aan met de Nationale Unie in de Corporatieve Concentratie. Dit leidde echter tot veel spanningen tussen Baars en de voorman van de Nationale Unie, F.C. Gerretson. In maart 1934 verliet Baars de partij en op 5 mei werd de ANFB officieel opgedeeld in Fascistisch Verbond de Vuurslag, onder leiding van Groeninx van Zoelen en het Fascistisch verbond Zwart Front, dat onder leiding van Arnold Meijer kwam te staan.

De ANFB heeft van juli 1932 tot en met maart 1934 vrijwel wekelijks het partijblad "de Fascist" uitgegeven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]