Algemene Begraafplaats Sneek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Algemene Begraafplaats Sneek
Plaats Sneek
Ligging 53° 2′ NB, 5° 40′ OL
Gesticht in 1827
Detailkaart
Algemene Begraafplaats Sneek (Sneek)
Algemene Begraafplaats Sneek
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Gemeentelijke Begraafplaats Sneek, is een begraafplaats in de wijk Noorderhoek I van de stad Sneek.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De begraafplaats is in 1827 als zodanig ingericht op bevel van Koning Willem I. Na verscheidene uitbraken van besmettelijke ziekten als cholera mochten overledenen niet langer binnen de stadsmuren worden begraven. Het terrein van het voormalig Johannieterklooster (gesloopt tijdens de Beeldenstorm) werd als locatie gekozen.

De begraafplaats is in Engelse landschapsstijl aangelegd naar ontwerp van Lucas Roodbaard. Bijzonder en zeker uniek aan de begraafplaats is het feit dat overledenen indertijd per praam naar hun laatste rustplaats werden gebracht, dit om het gevaar voor besmetting (tijdens de cholera-epidemie) te verkleinen. De aanlegplaats is nog altijd aanwezig en is tijdens de renovatie van de begraafplaats in 2004 opgeknapt.

Joodse graven[bewerken | brontekst bewerken]

Joodse Begraafplaats
Huidige straat Kerkhoflaan
Huidige eigenaar Gemeente Súdwest-Fryslân/NIK
Jaar van stichting 1897
Aantal grafstenen 7
Toegankelijkheid vrij toegankelijk
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

Van 1897–1903 bestond op deze begraafplaats een afgescheiden Joodse begraafplaats. Door toedoen van opperrabbijn Samuel Azaria Rudelsheim van Leeuwarden is de afscheiding weer ongedaan gemaakt. Er zijn 7 grafstenen bewaard gebleven.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Op de begraafplaats bevindt zich één Oorlogsgraf van het Gemenebest. Dit oorlogsgraf bevindt zich in de zuidwesthoek van de begraafplaats en is de laatste rustplaats van:

Naam Datum overlijden Leeftijd overlijden Identificatienummer Strijdende partij Dienst Functie
Kenneth Mathews 20-10-1940 27 jaar 82954 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk No. 25 Squadron RAF Piloot

Ook Klaas Koelstra en Jan Hendrik Bakker, slachtoffers van de Sneker Bloednacht, liggen begraven op de begraafplaats.

Inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

De begraafplaats bestaat uit diverse perken (oude deel) 1/9 en vakken (nieuwe deel) A/F, waaronder een speciaal kindervak (A en B) Er is een strooiveld, er zijn grafkelders en er is een urnenhof. In 2004 werd de begraafplaats deels gerenoveerd en werd een columbarium toegevoegd. Hierin is plaats voor 256 overledenen. Het columbarium is naar ontwerp van kunstenaar Hanshan Roebers. Verder werden de aanlegplaats en het toegangshek gerestaureerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]