Naar inhoud springen

Algemene Militaire Opleiding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Algemene Militaire Opleiding (AMO) is de standaardopleiding die iedere rekruut van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee moet voltooien na het succesvol doorlopen van het keuringstraject, gevolgd door de officiële aanstelling.

De vier maanden durende AMO wordt voor de Koninklijke Landmacht op drie plaatsen in Nederland gegeven door het Opleidingscentrum Initiële Opleidingen in school Noord, in Assen, school midden in Ermelo en school Zuid in Oirschot. De opleiding voor de Luchtmobiele brigade heet Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel. De opleiding voor de Koninklijke Luchtmacht wordt gegeven op Vliegbasis Woensdrecht in Hoogerheide door de Koninklijke Militaire School Luchtmacht. De Koninklijke Marechaussee geeft deze opleiding op het Opleidings- en Trainingscentrum van de Koninklijke Marechaussee te Apeldoorn. De rekruten leren de grondbeginselen van de Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee en ze worden onder andere getraind in schieten, zelfverdediging, bivakkeren, kaartlezen en marcheren.

Na het met goed gevolg afgelegd hebben van de AMO, stroomt men door naar de Functie Opleiding (FO), die, afhankelijk van de functie, minimaal drie maanden duurt.

Beroeps Opleiding

[bewerken | brontekst bewerken]

Aspirant-officieren van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee volgen de Beroeps Opleiding (BO), voorheen de Algemene Luitenants Opleiding (ALO) aan de KMA in Breda. De BO is verdeeld in een BO1, BO2, BO3 en BO4. In de BO1 leren de cadetten alles wat rekruten ook in een AMO wordt aangeleerd, maar wordt dit nog aangevuld met een lesprogramma waarin leidinggeven, presenteren en ethiek worden behandeld. De BO1 duurt eveneens ongeveer 16 weken. Na het succesvol afronden van de BO1 worden de cadetten bevorderd tot de rang van cadet-korporaal.

In de BO2, BO3 en BO4 wordt verder gebouwd op de BO1, maar ligt de nadruk met name op 'academische' ontwikkeling. Na afronding van de BO4 worden de cadetten bevorderd tot de rang van cadet-vaandrig/kornet. De BO's nemen in totaal een jaar in beslag, voor het kort model volgt dit op elkaar, voor het lang model wordt er één BO per jaar afgewerkt.

Na het met goed gevolg afsluiten van de BO, gaan cadetten naar hun respectievelijke Vak Technische Opleiding (VTO) waar zij verder voorbereid zullen worden op hun specifieke functie. Deze vervolgopleiding duurt meestal zo'n 4 weken tot 9 maanden, waarna de cadet (bij Koninklijk besluit) tot officier benoemd zal worden en hij/zij bij een operationeel onderdeel zijn/haar eerste functie zal draaien.

Overige defensieonderdelen

[bewerken | brontekst bewerken]

Ook de Koninklijke Marine heeft een standaardopleiding. Bij de Koninklijke Marine wordt gestart met de Eerste Maritieme Militaire Vorming (EMMV).

[bewerken | brontekst bewerken]