Ali Babacan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ali Babacan
Ali Babacan in 2011
Ali Babacan in 2011
Geboren 4 april 1967
Ankara, Turkije
Politieke partij AK-partij
Vicepremier en minister van Economische Zaken
Huidige functie
Aangetreden 1 mei 2009
Premier Recep Tayyip Erdoğan
Voorganger Nazım Ekren
Minister van Economische Zaken
Aangetreden 18 november 2002
Einde termijn 29 augustus 2007
Premier Abdullah Gül
Voorganger Mesut Yılmaz
Opvolger Mehmet Şimşek
Huidige functie
Aangetreden 1 mei 2009
Premier Recep Tayyip Erdoğan
Voorganger Mehmet Şimşek
Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 29 augustus 2007
Einde termijn 1 mei 2009
Premier Recep Tayyip Erdoğan
Voorganger Abdullah Gül
Opvolger Ahmet Davutoğlu
EU-onderhandelaar namens Turkije
Aangetreden 24 mei 2005
Einde termijn 9 januari 2009
Premier Recep Tayyip Erdoğan
Opvolger Egemen Bağış
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ali Babacan (Ankara, 4 april 1967) is een Turkse politicus en minister van Economische Zaken tevens vicepremier in het Kabinet-Erdoğan III. Hij was van 29 augustus 2007 tot 1 mei 2009 minister van Buitenlandse Zaken van Turkije in het nieuwe kabinet van herkozen premier Recep Tayyip Erdoğan. Babacan volgde daarmee partijgenoot Abdullah Gül, die president is geworden. Sinds 1 mei 2009 is hij minister van Economie. Hij was eerder minister van Economie in het 58e kabinet onder Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AK-partij), die aan de macht kwam in november 2002.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Babacan is afgestudeerd aan de TED Ankara College als beste van de klas van 1985. Hij studeerde aan de Middle East Technical University in Ankara en in 1989 werd hij bekroond met een Bachelor of Science in Industrial Engineering met de meeste punten. Hij ging naar de VS met een Fulbright Scholarship om postgraduate studies te doen en ontving in 1992 een MBA aan de Kellogg School of Management aan de Northwestern-universiteit in Evanston, Illinois, met majors op het gebied van marketing, organizational behavior en het internationaal bedrijfsbeheer.

Carrière in financiën[bewerken | brontekst bewerken]

Babacan werkte vervolgens twee jaar als een medewerker bij QRM, Inc. in Chicago, Illinois, een bedrijf dat financieel advies geeft aan de grote banken in de Verenigde Staten. Hij keerde terug naar Turkije in 1994 en diende hetzelfde jaar als de belangrijkste adviseur van de burgemeester van Ankara. Hij was de voorzitter van een textielbedrijf behorend tot zijn familie tussen 1994 en 2002.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hij ging de politiek in 2001 als mede-oprichter en bestuurslid van de Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AK-partij) en werd verkozen in het parlement als vertegenwoordiger voor Ankara op 3 november 2002. Hij werd benoemd tot minister van Economie op 18 november 2002 en werd met een leeftijd van 35 het jongste lid van het kabinet.

Babacan had de plicht om een pijnlijk economisch hervormingsprogramma te sturen, dat werd gesteund door de leningen van het IMF; met zijn hulp heeft de Turkse economie na een periode van twee ernstige crisissen een opmerkelijk herstel bereikt. Hij bleef altijd weg van de ruwe en tuimelende van de Turkse politieke arena, en richtte zich uitsluitend op de economische hervorming.

Op 24 mei 2005 had premier Recep Tayyip Erdoğan hem benoemd tot onderhandelaar in de besprekingen van toetreding van Turkije tot de Europese Unie, die begon op 3 oktober 2005. In 2009 kreeg Egemen Bağış deze functie, omdat Babacan al druk genoeg had met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op 1 mei 2009 keerde hij terug naar de post van Economische Zaken, nadat premier Erdoğan besloten had tot een omvangrijke kabinetswijziging.

Als minister heeft Babacan deelgenomen aan verschillende internationale bijeenkomsten zoals het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, en de Bilderbergconferentie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Ali Babacan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.